Index Vakbarát Hírportál

Egy kicsit késnek az oroszok a Magyarországnak szánt vakcinával

2021. február 20., szombat 21:59

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még január 22-én jelentette be, hogy Magyarország egymillió ember beoltására elég Szputnyik V vakcinát vásárol Oroszországtól. Az ütemterv szerint az első hónapban 300 ezer, a második hónapban 500 ezer, a harmadik hónapban 200 ezer ember beoltására alkalmas mennyiségről van szó, csakhogy az első hónapra a határidő a jövő héten lejár, a 600 ezer adagnak egyelőre csak a töredéke érkezett meg.

Az atv.hu cikke hívja fel a figyelmet, hogy egyelőre mindössze 45 600 adag Szputnyik V érkezett, és bár Szijjártó Péter pénteki bejelentése szerint egy kamion 100 ezer adag vakcinával elindult Szentpétervárról, ez még mindig csak az egynegyede az ígért mennyiségnek. 

A késés okáról a portál megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a külügyi tárcát is. Utóbbi részéről Menczer Tamás egy Facebook-posztban azt írta, az orosz fél minimális csúszással teljesíteni fogja az első ütemben vállalt 600 ezer adagos mennyiséget, aztán pedig a további 1,4 millió adagot.

Rovatok