Index Vakbarát Hírportál

Újra államosítanak egy Magyarországot is érintő ukrán kőolajvezetéket

2021. február 21., vasárnap 16:09

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij egy olyan kőolajvezeték újraállamosítására adott ki utasítást, amely a terrorizmusért szankcióval sújtott Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarchához köthető, és Magyarországra szállít dízelüzemanyagot. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) terrorizmus finanszírozása miatt elrendelt szankciója arra irányul, hogy az elnök utasítására kivizsgálják, milyen körülmények között került az említett csővezeték magánkézbe.

Az MTI beszámolója szerint a Vlagyimir Putyin barátjaként emlegetett Medvedcsuk jelenleg az Ellenzéki Platform – Életért ellenzéki parlamenti párt egyik vezető politikusa. Ő és felesége, Okszana Marcsenko ellen pénteki ülésén rendelt el intézkedéseket az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) terrorizmus finanszírozása miatt. Az RNBO által hozott pénteki határozatokat Zelenszkij elnök szombat este jóváhagyta.

A szankciós listára velük együtt nyolc magánszemélyt és 19 jogi személyt tettek fel. Ugyancsak az aznapi ülésén hozott az RNBO határozatot arról, hogy

sürgős intézkedéseket kell tenni az ukrán állam tulajdonjogának helyreállítására a „Szamara – Nyugati irányú” elnevezésű olajvezeték Ukrajna területén keresztülhaladó 1433 kilométernyi, teljes hosszúsága fölött.

Az UNIAN ukrán hírügynökség kifejtette, hogy az olajvezeték java részének, több mint 1100 kilométer hosszú szakaszának üzemeltetője a PrikarpatZahidtransz nevű vállalat, melynek részvényeit 2016 márciusában a svájci International Trading Partners AG vásárolta meg. A PrikarpatZahidtransz pedig Medvedcsukhoz köthető.

A vezeték áthalad Zsitomir, Rivne, Ternopil, Lviv és Kárpátalja megyéken Magyarország irányába. Orosz olajfinomítók által előállított dízelüzemanyag szállítására hozták létre, tervezett kapacitása évi három és fél millió tonna. Korábban az olajvezeték az orosz Transznyeft része volt a Transznyeftyeprodukt vállalat tulajdonaként.

Rovatok