Index Vakbarát Hírportál

Bajban vannak a flamingók a sörétes vadászat miatt

2021. február 22., hétfő 16:00

A sörétes vadászat betiltását kérik ciprusi állatvédők egy sósvízű tórendszer környékén, mivel az oda érkező vándorló flamingók sorra pusztulnak el a parti kavicsok között meghúzódó ólomsörétek lenyelése miatt. A ciprusi kormány vadvédelmi szolgálata szerint tavaly legalább 96 flamingó pusztult el mérgezésben a Larnaca-sóstó környékén az év első hónapjaiban – írta az MTI.

Martin Hellicar, a Birdlife Cyprus madárvédelmi szervezet elnöke elmondta, hogy a flamingók apró kavicsokat nyelnek le emésztésük elősegítésére, de nem tudnak különbséget tenni a kavicsok és a sörétek között, ezért végzetes mennyiségű ólom is kerül a szervezetükbe. Mint hozzáfűzte,

tavaly tízesével hullottak el a flamingók a sörétek miatt.

Az Afrikából Európába tartó flamingók vándorlási útvonalának fontos állomása Ciprus. A négy összefüggő vízfelületből álló Larnaca-sóstó és mocsárvidéke évente mintegy 15 ezer flamingót fogad. A madarak ott telelnek át, aztán márciusban kelnek útra. A tavak környékén még kacsák, gázlómadarak és sirályok is élnek. A vadászatot a sóstó környékének nagy részén már megtiltották, de a tórendszer déli csücskében még mindig engedik a kacsavadászatot. A hivatalos vizsgálat megállapította, hogy

a flamingók halálát a sörétes ólommérgezés okozta.

Az elpusztult madarak magas száma annak következménye lehet, hogy két éve a téli heves esőzések felkavarták a tó üledékét, és felszínre kerültek a sörétek.

A sportlövészet a tó északi vidékén már csaknem 18 éve tiltott és a hatóságok azon a vidéken igyekeztek is megtisztítani a tó környékét a sörétektől.

Hellicar szerint a művelet nem sikerült maradéktalanul. Egy készülő európai uniós tanulmány első eredményei rámutatnak, hogy nagyon sok az elhullott sörét a tavak déli részén és a kacsavadászat miatt egyre több lesz. Hellicar hangsúlyozta, hogy a sörétek valóságos veszélyt jelentenek a flamingókra és a környéken élő más madarakra is. A ciprusi vadászszövetség szerint azonban a vadászat olyan kis mértékű, hogy az nem okozhat problémát és inkább a környékbeli farmok növényvédőszerei okozhatják a mérgezéseket.

Az Európai Unióban januárban lépett életbe a mocsaras vidékeken a sörétes vadászatot tiltó rendelkezés, de a természetvédők szerint a tiltásnak nincs elég foganatja. A ciprusi vadvédelmi szolgálat szakembere szerint a vadászat tiltása helyett hatékonyabb lenne arról meggyőzni a vadászokat, hogy ne használjanak sörétes patronokat.

Rovatok