Index Vakbarát Hírportál

Újabb koronavírus elleni vakcina a láthatáron

2021. február 22., hétfő 18:25

Megkezdték a brit GlaxoSmithKline GSK) és a francia Sanofi gyógyszer cégek közös fejlesztésű, fehérjealapú, koronavírus elleni vakcinájának klinikai tesztelését. Ha meggyőző eredmények születnek a vizsgálatok során, a két cég reményei szerint az új vakcina alkalmazását az utolsó negyedévben hagyhatják jóvá, írta a távirati iroda a Reuters nyomán.

A két cég tavaly decemberben jelentette be, hogy oltóanyaguk fejlesztése késik, mert idős emberek szervezetében nem alakult ki megfelelő immunválasz a klinikai vizsgálatok során. 

Az új klinikai vizsgálatok az oltás biztonságosságára, a szervezet általi elviselhetőségére és az immunválaszra fognak összpontosítani 720 egészséges felnőtt önkéntes tesztalanynál az Amerikai Egyesült Államokban, Panamában és Hondurasban. Az oltás két dózisát 21 napos eltéréssel adják be a tesztalanyoknak. A GSK/Sanofi-vakcina ugyanazt a rekombináns fehérjealapú technológiát alkalmazza, mint a Sanofi influenza elleni egyik oltóanyaga. A szer hatását a GSK által fejlesztett segédanyag hivatott növelni.

Rovatok