Index Vakbarát Hírportál

Rengetegen küzdöttek a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek életéért

2021. február 22., hétfő 18:22

Hétfőn 40 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint juttattak vissza a mélyebb vizekbe Új-Zélandnál, amelyek az apály miatt kerültek a szárazföldre  – írja az MTI.

Az állatok a Déli-sziget Farewell Spit nevű tengerpartjánál vetődtek a szárazföldre. A bajba került állatokat helyi idő szerint hétfőn reggel vette észre egy túraszervező.

Közülük kilenc példány már elpusztult, mire megtalálták őket – közölte az ország természetvédelmi hivatala.

A helyszínen 65 természetvédelmi őr és számos önkéntes dolgozott egész nap, akik folyamatosan hűtötték és nedvesítették a parti homokra vetődött állatok testét egész addig, amíg a dagály által vissza lehetett őket juttatni a vízbe.

A szakembereknek és az önkénteseknek 40 delfint sikerült visszajuttatniuk a tengerbe. Helyi idő szerint este 9 óra után az állatok már mintegy 80 méterre úsztak attól a helytől, ahol partra vetődtek. Az egyik szemtanú szerint a tovaúszó delfineken egyáltalán nem látszott meg, hogy megfeneklettek, sérülés nyomát sem viselték, „nagyon jó állapotban voltak".

A Farewell Spit homokos partjánál, amely a Tasman-tengerbe nyúlik, már korábban is előfordult ilyen tömeges partra vetődés.

A helyet „delfincsapdának" is hívják, mivel a delfinek nehezen tudnak kikeveredni a hosszan elnyúló, enyhén lejtő partvonal fogságából, ha egyszer véletlenül odavetődtek.

Több elmélet is született arról, hogy miért vetődnek partra a delfinek: vannak, akik azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a parthoz, mások szerint a csapat sérült tagját védik vagy maguk a delfinek menekülnek egy ragadozó elől.

Négy évvel ezelőtt több mint 650 gömbölyűfejű delfin rekedt Farewell Spit sekély vizében két tömeges partra vetődés alkalmával. Több mint 350 állat elpusztult, mintegy 300 példányt sikerült megmenteni. Tavaly szeptemberben ugyancsak volt egy hasonló eset.

A gömbölyűfejű delfinek testhossza akár a 6 métert is elérheti.

Rovatok