Index Vakbarát Hírportál

Izraelben már enyhítenek, védettségi igazolással koncertre is lehet menni

2021. február 22., hétfő 13:36

Az izraeli kormány vasárnap közölte, hogy két hónap szigorú korlátozás után újranyitja a gazdaságot, egyes szolgáltatásokat pedig mindenki csak koronavírus elleni védettségi igazolással vehetnek igénybe – írja a BBC.

Izraelben december 27-én léptették életbe a korlátozások harmadik körét, miután az aktív fertőzöttek száma drasztikusan növekedésnek indult. Ezt sikerült megfordítani a Pfizer/BioNTech vakcinájával végzett oltási kampányban, olyannyira, hogy az amerikai-német fejlesztésű oltóanyagnak hála  kórházban kezelt betegek és a halálesetek száma 95,8 százalékkal csökkent. Emiatt most újra kinyitják a bevásárlóközpontokat, a boltokat, az állatkerteket és a látogatóközpontokat. Az említett helyeket a vasárnap megjelent kormányrendelet szerint bárki látogathatja, de 

az edzőtermeket, a hoteleket, a koncerteket és a zsinagógákat csak az igazolvánnyal rendelkezők vehetik igénybe. 

Az igazolványt applikáció formájában állítja ki az egészségügyi minisztérium egy héttel a második adat oltás beadása után, és hat hónapig lesz érvényes. Yuli Edelstein, Izrael egészségügyi minisztere vasárnap közölte, hogy a 60 évesnél idősebbek 90 százaléka már megkapta a védőoltást, és most már a 16 évesnél idősebbek körében is elérhető. 

Izraelt a világ leggyorsabban reagáló országának tartják. Eddig 4,2 millió ember kapta meg legalább az első dózist, és 2,9 millióan szereztek teljes védettséget, amivel a kilencmilliós ország jó irányba halad, hogy elérje a  nyájimmunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átoltottságot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba. 

A védettségi igazolás bevezetésével foglalkozik az Orbán-kormány is. A múlt héten elindított online nemzeti konzultáció második kérdése, hogy akik beoltatják magukat, vagy átestek a betegségen, kapjanak-e védettségi igazolványt. Korábban pedig írtunk róla, hogy hátrányt szenvedhet-e, akinek nem lesz ilyen okmánya.  

Rovatok