Index Vakbarát Hírportál

Nem először robbant fel a Boeing 777 hajtóműve

2021. február 22., hétfő 09:19

Aggasztó gyakorisággal robbannak fel a Boeing 777 típusú repülőgépek hajtóművei. 

2018-ban a United Airlines 777-ese éppen elérte úti célját, Honolulut, amikor a jobboldali hajtómű egyik turbinalapát eltört. Darabjai iszonyú sebességgel csapódtak be a hajtóműbe, a hajtómű külső burkolata pedig szinte lerobbant és ott maradt a levegőben lötyögő mag. A törmelék két helyen is felsértette a gép testét, ám szerencsére mindezek ellenére a repülő épségben földet ért.

2020 decemberében a Japan Airlines 777-esével történt kísértetiesen hasonló baleset, de akkor is sikerült biztonságosan letenni a gépet. 

A harmadik eset szombaton történt, akkor a United Airlines egyik 777-esének hajtóműve robbant fel nem sokkal a felszállás után. A törmelékzápor pedig egy közeli kisvárost terített be. A pilóta azonnal visszafordult Denver felé, és sikeresen landolt.  

Mindhárom esetben a világ legrégebben gyártott 777-es típusú repülőgépeiről volt szó. Mindegyiket 1995-ben, vagyis a modell megjelenése utáni 1-2 évben gyártották – írja a New York Intelligencer. Ezen repülőgéptípusok hajtóművei még üzemanyagfalók, ellentétben az újabbakkal, emiatt a legtöbb üzemeltető már kivonta őket flottájából. Ugyanakkor egyelőre nem tudják a szakértők, hogy mitől törnek szét a turbinalapátok; évekig tarthatnak a vizsgálatok, és a bizonyítékok begyűjtése mielőtt levonhatnák a tanulságokat.

A 777-es nem az egyedüli Boeing típus, amelyekkel probléma volt az utóbbi időben. A Boeing 737 MAX gépek szoftverhibája két halálos balesethez vezetett. Emiatt a repülési hatóságok ezt a típust az elmúlt években a földön tartották és az Egyesült Államok csak nemrégiben engedélyezte újra ezen típusok számára repülést. 

Rovatok