Index Vakbarát Hírportál

Navalnij megmérgezése „kontroll-protokoll" egy orosz egyetemi tanszékvezető szerint

2021. február 22., hétfő 21:46

„A vegyi fegyver az a kormány kontroll-protokollja" – vélekedett Olga Iljina, az irkutszki mezőgazdasági egyetem biotechnológiai tanszékének a vezetője egy hangfelvétel tanúsága szerint. 

A beszélgetést Jevgenyija Ivancsenko hallgató rögzítette, miközben a tanszékvezető szóbeli megrovásban részesítette azért, mert részt vett az Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista letartóztatása, illetve bebörtönzése miatt kirobbant országos tüntetéseken, helyrajzilag egész pontosan a szibériai Irkutszkban.

A felvételt pedig Navalnij irkutszki támogatóinak stábja tette közzé – írja a Szabad Európa angol nyelvű kiadása. 

„Meg kell védenünk államiságunkat. Bármilyen fegyvert kifejlesztünk ennek érdekében.

Az olyan emberek, mint Navalnij, pedig a helyzet destabilizálását akarják Oroszországban"

– érvel Iljina. 

Az egyetemi hallgató rákontrázik, hogy szerinte a helyzet már így is instabil az országban, amire a tanszékvezető kifejti, hogy

márpedig a helyzet stabil, Navalnijék ennek ellenkezőjére törekednek, az államnak pedig igaza van abban, hogy megakadályozzon bárkit, aki fel akarja borítani a rendet. 

Hiszen látod, mit csináltak Ukrajnában – mondja, utalva a 2014-es ukrajnai forradalomra, amikor is elüldözték az oroszbarát Viktor Janukovics elnököt. 

És most mi történik Belaruszban? – teszi hozzá, vélhetően utalva az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni, az elcsalt elnökválasztás miatt kitört, több hónapig tartó utcai tüntetésekre és az azóta is kitartó ellenállási mozgalomra. 

Nem világos, hogy a diák kapott-e büntetést a tüntetéseken való részvételért, de egy helyi hírportál tudomása szerint a hangfelvétel közzététele után a tanszékvezető „szabadságra ment". 

Alekszej Navalnij tavaly augusztusban lett rosszul egy repülőn Szibériában, majd azonnal kórházba szállították. Állapota olyan súlyos volt, hogy mesterséges kómába helyezték, és egy különgéppel Németországba vitték kezelésre. Idővel több nyugati laboratórium is megállapította, hogy az ellenzéki ellen novicsok típusú harcászati idegméreggel kíséreltek meg merényletet. A támadást a KGB utódjának, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) tulajdonították, Navalnij pedig felépülése után magát Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta meg a gyilkossági kísérlet elrendelésével. 

Január végi hazatérése után Navalnijt azonnal letartóztatták, és egy régi bíróság ügy miatt azóta csaknem három év büntetőtáborra ítélték

Rovatok