Index Vakbarát Hírportál

Több pénzt kérnek a hasnyálmirigyrák elleni harcra

2021. február 22., hétfő 20:50

Várhatóan 1,27 millió halálesetet okoz a tíz leggyakoribb rákbetegség az idén az Európai Unióban, írta a hvg.hu az Annals of Oncology című tudományos lapban megjelent tanulmányra hivatkozva. 

Ez azt jelenti, hogy százezer férfi közül 130-an halnak meg rákban, ugyanazon létszámú nőknél pedig 81 halálesetet okoz daganatos megbetegedés ebben az évben. Ez a 2015-ös adatokhoz képest a férfiaknál 7 százalékos, nőknél 5 százalékos csökkenés. 

Paolo Boffetta, a kutatás társszerzője, a Bolognai és a New York-i Egyetemen is dolgozó szakértő azt mondta: a rák a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálok Európában. 

A tudósok arra szólították fel a politikai döntéshozókat, hogy nyújtsanak több forrást a hasnyálmirigyrák elleni harcra. Ennél a betegségnél a halálozási arány férfiaknál 2021-ben előreláthatólag stabil marad, nőknél azonban a legtöbb uniós országban tovább növekszik.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a rák „súlyos kockázati tényezőt jelent a koronavírussal fertőzött páciensek számára” és figyelmeztetnek azokra a járulékos károkra, amelyeket a megelőzési programok befagyása, a vizsgálatok és a korai felismerés elmaradása okozhat.

Rovatok