Index Vakbarát Hírportál

Az új amerikai ENSZ-nagykövet stratégiai ellenségként tekint Kínára

2021. február 23., kedd 21:44

Megerősítette az amerikai szenátus Joe Biden elnök jelöltjét az ENSZ-nagykövet posztjára. Linda Thomas-Greenfeld 78 támogató szavazatot kapott, 20 ellenében.

Az új ENSZ-nagykövet veterán diplomata, 35 évet töltött a külügyi szolgálatban, de Donald Trump elnöksége alatt lemondott, és egy időre visszavonult. Ő lesz a harmadik afro-amerikai és a második afro-amerikai nő ebben a tisztségben.

Sok republikánus szenátor azért ellenezte a személyét, mert szerintük nem elég kemény Kínával szemben, és nem fog kiállni az Egyesült Államok érdekei mellett a világszervezetben.

Thomas-Greenfield a meghallgatásakor elismerte, hogy tévedett, amikor beszédet mondott a kínai alapítású Confucius Intézetben, de nem állt szándékában megerősíteni a kínai kormány politikáját.

A beszéd Kína Afrikának szánt ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programjával foglalkozott. Kínát most stratégiai ellenségnek minősítette, amely

fellépésével veszélyezteti az Egyesült Államok biztonságát, fenyegeti az értékeit és életformáját. Fenyegetést jelent a szomszédaira és az egész világra nézve.

Közölte, hogy Trump után a Biden-kormányzat visszatér a nemzetközi színtérre, és előmozdítja az „amerikai értékeket”. Állítása szerint ezeken az értékeken alapul az ország vezető szerepe a világban:

A demokrácia támogatásán, az egyetemes emberi jogok tiszteletéén, a béke és biztonság előmozdításán.

Rovatok