Index Vakbarát Hírportál

Tudja, milyenek voltak a kenguruk 17 ezer éve?

2021. február 23., kedd 07:18

Ausztáliában egy olyan kenguruábrázolást találtak, amelynek korát az eddigi vizsgálatok 17 300 évre becsülik – írja a BBC.

A közel kétméteres műalkotást egy barlang falára festették fel. Korát a szénizotópos vizsgálat 17 300 évre becsülte. 

feltételezhető, hogy ez a legrégebbi ismert sziklafestmény Ausztráliában.

A Nyugat-ausztráliai Kimberley régióban egyébként viszonylag gyakran találnak ehhez hasonló, az őslakosoktól származó festményeket, de ezek közül még egyik sem volt ennyire régi. 

A szénizotópos kormeghatározáshoz azokat a lopódarázsfészkeket vizsgálták meg, amelyek a műalkotáson voltak megtalálhatók. Ezek közül három a festmény alatt, három pedig annak felszínén volt. 

Ezek bevizsgálása által jutottak a tudósok arra a következtetésre, hogy a festmény kora 17 100 és 17 500 év közé tehető, illetve hogy a legvalószínűbb az, hogy körülbelül 17 300 éves lehet.

A kutatást vezető egyik tudós arra is felhívta a figyelmet, hogy a kengurufestmény hasonlít azokra az ábrázolásokra is, amelyeket az indonéz szigetvilág barlangjaiban találtak. Január elején ebben a térségben, Celebesz szigetén is egy új festmény korát sikerült meghatározniuk a kutatóknak, amit 45 000 évesre becsülnek. 

Rovatok