Index Vakbarát Hírportál

Görögországban már készítik a vakcinaigazolványokat

2021. február 23., kedd 09:55

Görögország – az EU tagállamai közt elsőként – megkezdte a vakcinaigazolványok kiállítását – írja az Euronews. A görögöknél már péntek óta készítik a vakcinaigazolványokat,

hétfő reggelig 55 ezer dokumentumot állítottak ki olyan embereknek, akik már az oltás mindkét dózisát megkapták.

A görög kormány célja ezzel az, hogy megkönnyítse az országok közötti utazást, és ezáltal megpróbálja megmenteni az idei turistaszezont. Ehhez persze az kevés lesz, hogy a görögök igazolványt vezetnek be, így abban bíznak, hogy példájukat az EU más tagállamai is követik majd.

A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz benyújtotta a javaslatunkat európai szinten. A javaslatunk arról szól, hogy az igazolvány ne a diszkrimináció, hanem az engedmények eszköze legyen

részletezte az Euronews-nak Kiriákosz Pierrakakisz digitális politikáért felelős miniszter.

Hozzátette: azt javasolják, hogy a határok mentén továbbra is tartsák fenn a tesztelést, de a beoltottakat ne vessék alá a korlátozásoknak. „Egyfajta gyors sávot lehetne kialakítani a reptereken, a beoltottak ide állhatnának, és nem oda, ahová a többiek” – fejtette ki. 

Az Euronews arra is felhívta a figyelmet, hogy az igazolványok alkalmazása előtt számos gyakorlati kérdést meg kell még oldani. Ezek közé tartozik például az, hogy az egyes országoknak külön-külön el kell ismerniük más országok oltási igazolványait, valamint az sincs még letisztázva, hogy pontosan milyen adatokat kell majd feltüntetni az igazolványokon. 

A görögök által bevezetett igazolvány iránt azóta már több ország is érdeklődött. Ezenfelül Dániában már február elején döntöttek az oltásútlevél bevezetéséről, de a dokumentumok kiállítását csak 2-3 hónap után látták elképzelhetőnek. 

Rovatok