Index Vakbarát Hírportál

Viktoriánus költöztetésre 50 éve nem volt példa

2021. február 24., szerda 15:45

Nemrégiben az Index is közölt egy rövid írást arról a korábban meglehetősen általános folyamatról, amelynek során egy 24 méter hosszú, kétszintes, 490 négyzetméteres, történelmi lakóházat költöztetett át tulajdonosa San Franciscóban. Erre az Európában szinte ismeretlen folyamatra egy ingatlanberuházás miatt volt szükség. Persze szűkebb környezetünkben is helyeznek át épületeket, de erről később.

Az 1880-as években épült, hat hálószobás, három fürdőszobás viktoriánus villa végül mindössze néhány utcával, pár száz méterrel került távolabbra eredeti helyétől, mégis óriási érdeklődést váltott ki, ugyanis ilyen, az egyik helyi lakos szerint, „viktoriánus költöztetésre” 50 éve nem volt példa.

Mint a fenti idézet is mutatja, San Franciscóban, sőt az egész USA-ban komoly hagyománya van az épületek áthelyezésének. Az említett 50 évvel ezelőtti költöztetés során a teljes Fillmore negyedet áthelyezték például. A neten jelentős számú hasonló fotó található, nemrégiben egy blog is közölt erről szóló tematikus dossziét, amely templomok, sőt háromszintes épületek szállítását ábrázolja. 

Ebben azonban jelentős szerepet játszik az Egyesült Államokra jellemző faszerkezetes építés, a rugalmas (és könnyű!) anyagból készült épületeket viszonylag egyszerű felemelni, szemben az Európa nagy részére jellemző kő-, tégla- vagy vasbeton épületekkel. De van azért példa erre a közelünkben is, ilyen annak a sziklából épült 650 éves fürdőnek a költözése, amit Törökországban helyeztek át, 1500 tonnát nyomott, és külön utat kellett építeni szállításához (!).

Európára fókuszálva elmondhatjuk, hogy inkább az arrébb tolás a jellemző. Utak szélesítésekor vagy új épületek miatt volt szükség erre a rendkívül munka- és pénzigényes, tovább komoly mérnöki felkészültséget igénylő megoldásra. Magyarországon bár a legendával ellentétben a budapesti Erzsébet híd építésekor a barokk, gótikus, sőt török elemeket is tartalmazó Belvárosi Plébániatemplomot végül nem kellett „arrébb tenni”, a krisztinavárosi templom 720 tonnás főoltárát azonban valóban arrébb költöztették.

Visszatérve a San Franciscó-i költözésre, az alábbi videóban nyomon követhető a szállítás folyamata és a számtalan probléma, amit meg kellett oldani útközben. A belógó közlekedési lámpákat és oszlopokat előre leszerelték, de még így is több esetben kellett faágakat levágni és útjelző táblákat leszerelni. A méterenként körülbelül 1000 dollárba (300 000 forint) kerülő út összköltsége meghaladta a 400 000 dollárt (120 millió forint). 

Rovatok