Index Vakbarát Hírportál

Indonézia intenzív megbeszéléseket folytat a mianmari hadsereggel és az ellenzékkel

2021. február 24., szerda 15:46

Indonézia intenzív megbeszéléseket folytat a mianmari hadsereggel és az ellenzékkel, hogy ezzel hozzájáruljon az országban a katonai hatalomátvétel után kialakult helyzet rendezéséhez, jelentette be szerdán Retno Marsudi indonéz külügyminiszter. Ugyanakkor a Mianmarba tervezett útját lemondta, mivel állítása szerint a jelenlegi diplomáciai megoldás-tervek mellett nem lenne most „ideális Mianmarba látogatni", írja a Deutsche Welle

A tárcavezető annak nyomán tartott sajtótájékoztatót, hogy Bangkokban találkozott a thaiföldi külügyminiszterrel, Don Pramudvinaival és a mianmari junta vezető diplomatájával, a külügyminiszteri tisztségben eljáró Vunna Maung Lvinnel. 

Mianmar lakosságát meg kell hallgatni

– mondta az indonéz külügyminiszter.

Mindenkit önmérsékletre szólítunk és az erőszaktól való tartózkodásra (...), hogy elkerülhessük az áldozatokat és a vérontást

– jelentette ki Retno Marsudi, hozzátéve, hogy a lakosság biztonságát fenn kell tartani.

A Mianmart is tagjai között tudó  Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országai közül Indonézia vállalta, hogy közvetít a mianmari konfliktusban. A mianmari tüntetők ugyanakkor attól tartanak, hogy a juntával folytatott bármilyen tárgyalás egyet jelent annak legitimálásával.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén vette át erőszakkal a hatalmat, börtönzött be civil politikai vezetőket, de mindeddig nem tudta megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség többször éles lőszerrel is a tömegbe lőtt, a demonstrációknak már több halálos áldozatuk van.

Rovatok