Index Vakbarát Hírportál

Csaknem két magyarországnyi embert beoltottak már a britek

2021. február 24., szerda 19:50

A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint meghaladta a tizennyolcmilliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma az Egyesült Királyságban. 

Az új adatsorból kitűnik, hogy az utóbbi tíz napban több mint hárommillió embert oltottak be.

A szaktárca beszámolójából megtudható, hogy eddig 18 242 873-an kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot 669 105 embernek adták be. 

A brit kormány február 15-re tűzte ki azt a célt, hogy az oltási menetrend élén szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoport mindegyik tagja (tizenötmillió ember) megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. 

Ezt a célt már túlteljesítették, hiszen a határidő előtt egy nappal, február 14-ig 15 062 189-en kapták meg az első dózist, és a szerdai adatok alapján azóta további 3,2 millió embert oltottak be.

Az egészségügyi minisztérium szerdai kimutatása szerint mozgó egyheti időszakokra vetítve Nagy-Britanniában jelenleg átlagosan háromszázhuszonkilencezer első oltási adagot adnak be naponta.

Az eddigi napi rekordot január 30-án érték el: aznap csaknem hatszázezer embert oltottak be a vakcina első adagjával.

A veszélyeztetett korosztály beoltása után a brit kormány új célja az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság (nagyjából ötvennyolcmillió ember) megkapja a koronavírus elleni oltást.

Az eredeti oltási menetrend ezt a célt szeptemberre tűzte ki, de Boris Johnson brit miniszterelnök a hétvégén bejelentette: az oltási kampány eddigi lendülete alapján és az ütem még további gyorsításának szándékától vezérelve a brit kormány a céldátumot július végére előrehozta.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora a londoni alsóház tudományos és technológiaügyi bizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette: a 

jövőben várhatóan orrspray vagy tabletta formájában alkalmazható oltások is megjelennek a koronavírus elleni vakcinák sorában.

Rovatok