Index Vakbarát Hírportál

Reuters: 400 millió adag vakcina kering a feketepiacon

2021. február 25., csütörtök 15:28

Ügynökök keresik meg Európa politikusait AstraZeneca-vakcinát ajánlva, a hivatalos uniós beszerzési rendszeren kívül. Az Európai Bizottság két tisztviselőjének becslései szerint a csalók körülbelül 400 millió adag „szellemvakcinát” ajánlottak fel 3 milliárd euró (3,67 milliárd dollár) áron – írja a Reuters. Az egyikük a lapnak azt mondta:

Senki nem tudja, hogy igazából mit tartalmaznak a vakcinák. Jobb esetben egyszerűen nem működnek, a legrosszabb esetben viszont nagyon komoly ügy is lehet belőle.

Egy másik tisztviselő – szintén név nélkül – arról beszélt, hogy a bizottság aggódik a „szellemvakcinák” miatt. 

Nem világos, hogy ezek valódi vakcinadózisok-e, vagy csak sós vízről beszélünk kis fiolákban

– fogalmazott. Az Európai Unió korábban már figyelmeztetett arra, hogy egyre növekszik az oltóanyagokkal kapcsolatos csalás, és azt is lehetett tudni, hogy hamis oltóanyag is van a piacon, de a probléma mértéke eddig nem volt világos.

A történet megértéséhez érdemes tudni, hogy az unió tagállamai megállapodtak egymással abban, hogy ha adott vakcina gyártójával sikerül szerződést kötni, akkor a közös beszerzésen kívül egyik tagállam sem rendel vakcinát külön. Később aztán az Európai Bizottság meg is állapodott az AstraZenecával, ami tehát azt jelenti, hogy az egyes tagállamok nem rendelhetnek vakcinát a brit–svéd cégtől.

A bökkenő ott van, hogy

a szerződés ellenére a gyártó nem tudja teljesíteni az ígéretét,

ugyanis 2021 első negyedévére arra szerződött, hogy szállít 80 millió adagot, de ebből csak 31 milliót, kicsit több, mint az ígért mennyiség harmadát tudja teljesíteni. Ennek következménye pedig az, hogy a tervezettnél Európában lassabban halad az emberek beoltása. 

Rovatok