Index Vakbarát Hírportál

Újra pusztulnak az elefántok az Okavango-deltában

2021. február 25., csütörtök 13:33

Folytatódik az elefántok rejtélyes tömeges pusztulása a természeti paradicsomnak számító Okavango-deltában. A botswanai hatóságok január eleje óta 39 elefánttetemet találtak az Okavango-folyó deltájában, többségében a Mombo-régióban. Az első vizsgálatok kizárták a lépfenét vagy valamilyen más bakteriális fertőzést, mint lehetséges okot – közölte Kabelo Senyatso, a botswanai nemzeti parkokat felügyelő hatóság igazgatója.

Az elpusztult állatok tetemei ugyanazokat a tüneteket mutatják, mint a tavaly a deltavidék egy másik térségében, 230 kilométerre odébb elpusztult 330 elefánt tetemei.

A botswanai hatóságok ősszel azt állapították meg, hogy vízben lévő cianobaktériumokból származó méreganyagok végeztek a tavaly elhullott több száz elefánttal Botswanában.

A vízben és esetenként a talajban is megtalálható cianobaktériumok mikroszkopikus méretű organizmusok, amelyek halálos toxinokat tudnak termelni, az elhullott állatokon pedig az idegrendszerük összeomlásának jelei mutatkoztak. Az viszont egyelőre tisztázatlan, hogy miért csak elefántok pusztultak el, és miért csak egy bizonyos területen.

A szépséges tájairól és gazdag élővilágáról híres Okavango-delta ad otthont a világ legnagyobb elefántpopulációjának.

Rovatok