Index Vakbarát Hírportál

Hat éve gumicsónakon menekült Európába, idén parlamenti képviselő lehet Németországban

2021. február 25., csütörtök 20:42 | aznap frissítve

Tareq Alaows hat év még egy gumicsónakon menekült Görögországba, a közeljövőben viszont lehet, hogy Németországban parlamenti képviselővé választják. A menekült férfi történetét a Reuters tette közzé. Alaows hat éve a kötelező sorozás elől menekült el Szíriából. Az Égei-tengeren keresztül, egy gumicsónakban érkezett meg Görögországba, ezt követően pedig az Athén és Bécs közti út nagy részét gyalog tette meg.

Először egy menekülttáborban szállásolták el 60 másik emberrel együtt, ahol állítása szerint nem engedték meg neki, hogy dolgozzon, valamint azt se, hogy németleckéket vegyen. Állítása szerint ehelyett végül a Google Translate-en, mobiltelefonon, jogi szövegek fordításával tanult meg németül (mivelhogy még Szíriában jogi végzettséget szerzett). 

Rájöttem arra, hogy az én perspektívám – mint az ezeket az eseményeket átélő emberé – hiányzik a német politikából

– így indokolta azt, hogy miért szeretne bekerülni a parlamentbe. Hozzátette: véleménye szerint ideje van annak, hogy egy „működő demokráciában" a menekültek is beleszólást kapjanak a politikába. 

Alaows idén a Zöldek színeiben, egy nyugat-németországi szavazókörzetben indul a választásokon, addig viszont még jóvá kell hagyniuk az állampolgársági kérelmét is.

Azt ígérte, hogy ha megválasztják, akkor a rasszizmus és a menekültek elleni negatív diszkrimináció ellen fog küzdeni. 

Rovatok