Index Vakbarát Hírportál

A kínai elnök szerint sikerült legyőzni a mélyszegénységet

2021. február 25., csütörtök 13:57

Célba ért a szegénység célzott csökkentésének elkeresztelt program Kínában, Hszi Csin-ping kínai elnök hivatalosan bejelentette, hogy országa győzelmet aratott a mélyszegénységgel szemben - közölte az MTI.

Hszi 2013 novemberében hírdetette meg a programot, amikor látogatást tett a közép-kínai Hunan tartományba. A kínai elnök csütörtökön, mintegy egy órán át tartó ünnepi beszédében elmondta: a Kínai Kommunista Párt (KKP) megalakulása óta azon dolgozik, hogy javítsa az emberek életszínvonalát, a KKP Központi Bizottsága pedig a szegénység felszámolását elsődleges feladatként kezelte az elmúlt nyolc év során. A nyolc éve kezdődött program ideje alatt

98,99 millió elszegényedett vidéki lakost emeltek ki a szegénységből.

A bejelentés során záporoztak a sikert alátámasztó adatok. Kína a szegénység csökkentésére tett erőfeszítésekre közel 1,6 ezer milliárd jüant (73 ezer milliárd forint) fordított és csaknem tízmillió ember költözött új otthonba, és 27 millió ember otthonát újították fel. Hszi szerint Kína tíz évvel a határidő előtt teljesítette az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerében a szegénység felszámolására vonatkozó célokat.

A kínai elnök a sikert a pártvezetésnek, és a kínai politikai berendezkedés biztosította előnyöknek tudta be.

Kínában a vidéki mélyszegénységi küszöböt a fejenkénti 4000 jüan (182 ezer forint) éves bevételnél határozzák meg, a Világbank nemzetközi szegénységi küszöbértéke ennél valamivel magasabb. Napi értékben számolva a világbanki küszöbérték 1,90 dollár (558 forint), szemben a kínai 1,69 dollárral (500 forint). Egyes szakértők azonban rámutatnak: bár Kína már régóta a közepes jövedelemmel rendelkező országok közé tartozik, még mindig a legalacsonyabb jövedelmű országokra vonatkozó küszöbhöz igazodik, ami árnyékot vet a szegénység felszámolásában aratott sikerére. A Világbank a közepes jövedelemmel rendelkező országokra vonatkozó napi szegénységi küszöbértéke 5,50 dollár.

A csütörtöki eseményről szóló kínai sajtójelentések a személyes hatalmát egyre inkább megszilárdító Hszi Csin-pingnek tulajdonítják a program sikerét, amelyet ráadásul éppen a KKP 1921-es megalakulásának századik évfordulójára értek el.

Rovatok