Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem adták be a Szputnyik V uniós engedélykérelmét

2021. február 25., csütörtök 15:33

Nem érkezett kérelem az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltószer, a Szputnyik V európai uniós használatának engedélyezésére – írta az MTI a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilapra hivatkozva.

A német kormány támogatja a Szputnyik V EU-s bevezetésére irányuló törekvéseket, de a közösség gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő

EMA-nál továbbra sem indították meg az engedélyeztetési eljárást.

Az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) megerősítette, hogy az úgynevezett tudományos tanácsadásba bekapcsolódva részt vett az orosz készítmény uniós alkalmazásának ügyében folytatott megbeszéléseken. A termék külföldi értékesítésével foglalkozó orosz állami befektetési alap közölte, hogy már januárban benyújtották az engedélyeztetési kérelmet.

Angela Merkel német kancellár egy januári berlini tájékoztatón elmondta, hogy Németország a PEI révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EMA engedélyét a Szputnyik V uniós forgalmazására. Hozzátette: ha az EMA engedélyezi ezt az oltóanyagot, akkor a közös gyártásról vagy a vakcina használatáról is beszélhetünk.

Rovatok