Index Vakbarát Hírportál

Örmény konfliktus: Putyin önmérsékletet kér a szembenállóktól

2021. február 25., csütörtök 21:01

Önmérsékletre szólította fel az örményországi feleket Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki telefonbeszélgetést folytatott Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel az ottani belpolitikai válságról – közölte Dmitrij Peszkov.

Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta: Putyin kiállt amellett, hogy meg kell őrizni a rendet és a nyugalmat Örményországban, a helyzetet  a törvényes kereteken belül kell rendezni.

Hozzáfűzte: az orosz államfő minden felet önmérsékletre szólított fel – írta az MTI a TASZSZ nyomán.

Onik Gaszparján örmény vezérkari főnök nyilatkozatában távozásra szólította fel Pasinjánt és kormányát, egyben kezdeményezte, hogy a kialakult helyzetben a felek tartózkodjanak az erőszak alkalmazásától. A vezérkar szerint a követelés oka, hogy a miniszterelnök és kormánya a kialakult válsághelyzetben már nem képes megfelelő döntéseket hozni. A dokumentumot a vezérkari főnök és helyettesei, a csoportfőnökségek és a tisztikar vezetői írták alá.

Pasinján válaszul felmentette hivatalából a vezérkari főnököt és első helyettesét. A kormányfő puccskísérletnek nevezte a katonák követelését, és felszólította támogatóit, hogy vonuljanak Jereván központjába, ahol az ellenzék is felvonultatta híveit.

Rovatok