Index Vakbarát Hírportál

Sáskából takarmány

2021. február 25., csütörtök 19:15

Hetven év után a legsúlyosabb sáskajárást vészelte át Kelet-Afrika a tavalyi évben. 

A haszonnövényeket, a termést és még a legeltetőkön a füvet is felzabáló rovarok hatalmas pusztítást végeztek, több millió ember megélhetése és élelmiszerellátása került veszélybe. 

Kenyában is elsötétült tavaly az ég a sáskainváziótól, de most egy NGO megoldást próbálni a természeti csapásra – derül ki a BBC videóriportjából. 

A Bug Picture (angol szójáték, big picture, azaz a teljes kép, bug picture, azaz bogárkép) nevű kenyai szervezet arra bátorítja a helyi közösségeket, hogy „újrahasznosítás" céljából fogjanak össze annyi sáskát, amennyit csak tudnak, hogy 

állattakarmányt és trágyát készítsenek a kártevőkből. 

Nem is tűnik olyan nehéz feladatnak rájárni a sáskákra, mivel a rovarok napszálltával megpihennek, az egész napos evéstől kifáradva nyugovóra térnek. És ekkor lehet rájuk lecsapni.

A Bug Picture ráadásul még fizet is a fáradalmakért: egy kiló sáskáért 50 kenyai shillinget, forintban 134 forintot adnak a rovarvadászoknak. 

A zsákokba gyűjtött rovarokat pedig összezúzzák, kiszárítják, és így lesz a fehérjében gazdag állattakarmány. 

Az NGO kezdeményezésének keretében mindeddig valamivel több mint 2 tonna sáskát hasznosítottak újra, bár, ez a sáskapopulációnak csak a töredéke. 

Rovatok