Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter inkább nem akarta kommentálni, hogy a lengyelek elutasítják az orosz és a kínai vakcinákat

2021. február 25., csütörtök 20:22

Kedd hajnal óta Lengyelország 14 napos karanténkötelezettséget ír elő minden olyan külföldről érkező személynek, aki nem rendelkezik 48 órásnál nem régebbi negatív PCR teszttel vagy az Európai Unióban jóváhagyott vakcina alapján kiállított oltási igazolással. EU-s jóváhagyást egyelőre három cég, a Pfizer/BioNTech, a Modena és az AstraZeneca vakcinája tudhat magáénak, ami azt jelenti, hogy orosz vagy kínai vakcina alapján kiállított oltási igazolást nem vesznek figyelembe a lengyel hatóságok.

Ehhez képest EU-s jóváhagyástól függetlenül Magyarországon már oltanak orosz és kínai vakcinával is, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig ma büszkélkedett el azzal, hogy több EU-tagország is Budapesttől kéri el Moszkva telefonszámát Szputnyik V-ért. Ezután az atv.hu tudósítója nem átallotta megkérdezte tőle, mit szól az orosz és a kínai vakcinát elutasító lengyel döntéshez. Bár a tárcavezetőnek ez nem nagyon ízlett, azzal intézte el az ügyet, hogy

más ország vírussal szembeni védekezése során hozott döntéseit eddig sem kommentálták és ő ezután sem szeretné

a kérdésnek van némi jelentősége, miután ma kiderült, hogy hogy Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormánya tagjait minden valószínűség szerint a kínai vakcinával fogják beoltani. Ez pedig kétségessé teszi, hogy karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Lengyelországba.

Rovatok