Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia: nem csökken a Covid–19 nyomása

2021. február 25., csütörtök 15:20

Nem enyhül a járvány szorítása Szlovákiában, az ország egészségügyi rendszere kapacitásai határán birkózik a kórházba kerülő betegek ellátásával. Az utóbbi 24 órában 2438 újabb esetben mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a szerdán elvégzett RT-PCR tesztek több mint 22 százaléka lett pozitív. A legtöbb új Covid–19-fertőzés Trencsén és Nagyszombat megyéhez köthető – írja az Ujszo.com. Az elmúlt napon 84 ember veszítette életét a járványban.

Szlovákiában eddig 6775 beteg életét követelte a koronavírus.

Szerdán csaknem hatezer ember kapta meg a vakcina első dózisát. Eddig több mint 294 ezer szlovák állampolgárt oltották be az első adaggal. A második dózishoz csaknem 115 ezren jutottak hozzá.

Szlovákia más uniós tagállamokkal együtt a Covid–19 elleni védőoltások kölcsönzési mechanizmusáról tárgyal – jelentette be Igor Matovič kormányfő. Hozzátette: múlt héten Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélést, ennek alapján a testület elindította a vakcinakölcsönzési S. O. S. mechanizmust, amelynek célja a mostani időszak átvészelése, amikor nagyon kevés szállítmány érkezik.

A szlovák kormányfő jelezte: Angela Merkel német kancellár felajánlotta neki, hogy néhány pácienst átszállítanak Németországba. Az elmúlt egy évben több uniós tagállamnak is segítettek ilyen módon – jegyezte meg Matovič.

Rovatok