Index Vakbarát Hírportál

Terrorszervezet anyagi támogatásával vádolják a CEU hallgatóját

2021. február 25., csütörtök 14:43

Kairóban a legfőbb állambiztonsági főügyész terrorszervezet anyagi támogatásával vádolta meg a CEU hallgatóját, Ahmed Samir Santawyt – közölte a CEU (Central European University – Közép-európai Egyetem). Az egyetem tájékoztatása szerint azonban a főügyész nem mondta meg pontosan, mely terrorszervezetről van szó, és semmilyen bizonyítékot sem mutattak fel Ahmed Samir Santawy ellen.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy Santawy 2019-ben még Budapesten kezdte meg antropológiai tanulmányait a CEU-n, az idei tanévben pedig már Bécsben végezte a mesterképzést. Kutatási témája a nők jogai és a reproduktív jogok egyiptomi helyzete.

Santawy február elsejei őrizetbe vételének előzménye, hogy már január 23-án maszkos, felfegyverzett rendőrök törtek be családjának otthonába, ő akkor nem volt otthon. Miután lefoglalták a ház biztonsági kameráinak felvételeit, utasították a férfit, jelenjen meg a Nemzetbiztonsági Hatóság (NSA) irodájában. Santawyt már korábban is vegzálták az egyiptomi hatóságok a határátkelésnél, amikor hazatért.

Az üggyel kapcsolatban az Amnesty International a napokban azt írta, hogy Santawyt bántalmazták, miközben tudományos kutatásairól és a közösségi médiás tevékenységéről kérdezték.

A CEU és az Amnesty International is kifogásolta, hogy az egyiptomi jogszabályokkal ellentétes módon nem tájékoztatták Santawyt a fogva tartása okairól, és csorbultak a jogai.

Február 6-án az Állambiztonsági Főügyészség hivatalosan is megvádolta, hogy terrorszervezet tagja, „szándékosan álhíreket, hamis adatokat terjeszt”. A CEU friss közleménye alapján ez azzal bővült, hogy február 23-án terrorszervezet anyagi támogatásával is megvádolták.

A CEU három hete azon van, hogy az osztrák és az amerikai hatóságokkal, az Európai Unióval, illetve az ENSZ emberi jogi szerveivel elérje hallgatójának szabadon bocsátását.

Az erre vonatkozó kérelmeket Kairóban az egyiptomi hivatalnokoknak, valamint Bécsben, Brüsszelben és Washingtonban a nagykövetségeknek mutatták be.

A CEU továbbra is hálás mindazon hatóságoknak, amelyek támogatják Ahmed Samir Santawy azonnali szabadon bocsátását. „Nagyra értékeljük az osztrák egyetemek és hallgatói szervezetek támogatását is” – tették hozzá.

Hallgatónk folyamatos fogva tartása, a homályos, bizonyítatlan vádak és az embertelen körülmények a jogállamiság és az alapvető emberi jogok kirívó megsértését jelentik. Ismét arra szólítjuk fel az egyiptomi hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon Ahmed Samir Santawyt, és hagyják, hogy folytassa a tanulmányait Bécsben. Kérjük testvéregyetemeinket és a kutatóintézeteket, tudóstársaságokat, mindenkit, aki elkötelezett az akadémiai szabadság iránt, hogy csatlakozzon hozzánk, fogalmazzunk meg együtt egy erős üzenetet Ahmed mielőbbi szabadon bocsátása érdekében

– olvasható a CEU közleményében.

Az Amnesty International a napokban arról tájékoztatott, hogy levélben fordultak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, valamint Egyiptom budapesti nagykövetéhez. A minisztert arra kérték, „járjon közben a koholt vádak alapján bebörtönzött” CEU-s diák ügyében.

A jogvédő szervezet petíciót is indított Santawy érdekében. Múlt hét pénteken az Amnesty International Austria és a CEU diákjai közös tüntetést szerveztek a bécsi egyiptomi nagykövetség elé.

Rovatok