Index Vakbarát Hírportál

Újra betegnek nevezte az Orbán-kormány demokráciáját az Európai Bizottság alelnöke

2021. február 25., csütörtök 06:57

Átfogóan meg akarja vizsgálni az Európai Bizottság a magyar jogállamiság helyzetet – jelezte Vera Jourová, a brüsszeli testület értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a budapesti székhelyű Demokrácia Intézet szervezésében tartott videókonferencián szerdán.

A Népszava cikkéből derül ki, hogy a politikus éppen a demokrácia jövőjéről beszélt az Európai Unióban, amikor egy kérdésre adott válaszban kitért Magyarországra is.

Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Ezt már sokszor elmondtam diplomatikus és kevésbé diplomatikus nyelven. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia

– fogalmazott, hozzáfűzve, hogy fenntartásai vannak a magyarországi választások tisztaságával kapcsolatban is. 

Ami „a beteg demokráciát” illeti, Vera Jourová csak azt a fordulatot ismételte meg, amellyel 2020 szeptemberében egyszer már aposztrofálta az Orbán-kormány Magyarországát. Kijelentése akkor hatalmas felháborodást keltett fideszes politikai körökben, Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, jelezve, hogy felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével. A magyar miniszterelnök azt is szerette volna elérni, hogy Vera Jourová távozzon a hivatalából, de erre Ursula von der Leyen nemet mondott.

Rovatok