Index Vakbarát Hírportál

Milliós adótartozását törlesztette a volt spanyol király

2021. február 26., péntek 21:29

Újabb, ezúttal 4,4 millió euró (1,5 milliárd forint) értékű adótartozást fizetett be a hatóságnak I. János Károly volt spanyol király – tájékoztatta közleményben a nyilvánosságot Javier Sánchez-Junco ügyvéd pénteken.

A hivatalos nyilatkozat azután jelent meg, hogy az El País című újság pénteki számában közölte, 

az egykori uralkodó december óta már másodszor, egy eddig be nem vallott jövedelem után keletkezett hátralékot rendezett az adóhatóságnál.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint a Zagatka Alapítványtól származó, utazásokkal és más szolgáltatásokkal kapcsolatos juttatásokról van szó, amelyeket önellenőrzéssel tisztázott I. János Károly. A napilap információi szerint a volt király unokatestvére, Álvaro de Orleans tulajdonában lévő alapítvány mintegy nyolcmillió euró (2,9 milliárd forint) értékben fizetett ki magánrepülőgépes utazásokat I. János Károlynak 2018-ig. A volt uralkodó azonban 2014 júniusában átadta a trónt fiának, így elvesztette a büntethetetlenség kiváltságát.

A 83 éves volt államfő tavaly augusztusban titokban hagyta el Spanyolországot és utazott az Egyesült Arab Emírségekbe, miután az ügyészség vizsgálatot indított ellene korrupció gyanújával. A feltételezések szerint jutalékot kaphatott, amiért egy spanyol konzorcium kapta meg a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének lehetőségét.

Decemberben önkéntes adóbevallást nyújtott be és több mint 678 ezer eurót (242,5 millió forint) fizetett be a spanyol adóhatóságnak, amely a spanyol sajtó értesülése szerint azzal állhatott összefüggésben, hogy a volt király és több családtagja ismeretlen eredetű bankkártyákat használt 2016 és 2018 között.

Az ügyészség egy pénzmosásról szóló titkosszolgálati jelentéssel összefüggésben is vizsgálatot kezdeményezett I. János Károlynál. A sajtó tudni vélte, hogy egy Jersey-szigetén vezetett titkos számlán 10 millió eurós vagyont rejtegethetett.

Rovatok