Index Vakbarát Hírportál

Amazóniai földterületeket lehet vásárolni a Facebookon

2021. február 26., péntek 09:47

Illegálisan árulják az amazóniai esőerdő földterületeit a Facebook Marketplace funkciójában, köztük védett területeket, így nemzeti parkokat és az őslakosok földjeit is áruba bocsátják.

Elég csak megadni valamelyik amazóniai államot helymeghatározásként, majd beírni az „erdő″, az „őslakos dzsungel″ vagy a „faanyag″ szavak portugál megfelelőjét a közösségi oldal hirdetési funkciójának keresőjébe, és máris lehet válogatni a megvásárolható földterületekből. 

Mindez teljesen illegálisan, mivel a legtöbb hirdető nem is rendelkezik az adott terület tulajdoni jogával, de ez semmilyen módon nem akadályozza őket az üzletelésben 

– hangsúlyozza az illegális földügyletekről beszámoló BBC

De akkor hogyan lehet eladni egy olyan földterületet, melyet nem is birtokolnak? 

A BBC írása szerint egyszerűen kijátsszák a brazil törvényeket. Az egyik leggyakoribb stratégia az, hogy az eladók elfoglalnak egy erdőterületet, ahol nem ellenőriznek a hatóságok. 

Az erdőt porig égetik, hogy mezőgazdaságra alkalmassá tegyék a területet, és már mehet is fel a hirdetésbe. 

Ezt követően már lehet kérelmezni a helyi politikusoktól, hogy vonják vissza a terület természetvédelmi státuszát arra hivatkozva, hogy már nincs rajta erdő, megváltozott korábbi állapota.

Ha pedig ez megtörténik, az elorzott területeket már meg lehet vásárolni a kormánytól, hivatalosan is megszerezve tulajdoni jogukat.

A Facebook közölte, hogy kész együttműködni a brazíliai hatóságokkal, de nem fogja egyoldalúan leállítani a felületén zajló kereskedelmet. Aktivisták szerint a brazil hatóságok sem hajlanak a jogellenes földértékesítések beszüntetésére. 

Brazíliában egyre fokozódik az amazóniai erdőirtás, s bár a dél-amerikai ország környezetvédelmi minisztere azt mondta a BBC-nek, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett a környezettel kapcsolatos bűncselekményekkel szemben, a brit műsorszóró emlékezetet: Jair Bolsonaro brazil elnök kormánya jelentős mértékben csökkentette az Ibama környezetvédelmi ügynökség költségvetését. 

 

Rovatok