Index Vakbarát Hírportál

Újra temetkezhetnek a muzulmánok Srí Lankán

2021. február 26., péntek 12:06

A tilalmat több hónapos, főleg a muzulmán csoportok által kezdeményezett tiltakozások, valamint a nemzetközi nyomás hatására oldották fel.

A szigetország kormánya tavaly márciusban írta elő, hogy a járvány áldozatainak holttestét csak és kizárólag hamvasztani lehet, elföldelni nem, mert a vírus a talajvízben is terjedhet.

A temetéseket úgy ahogy vannak, be is tiltották. 

A muszlimoknál azonban az a szokás, hogy az elhunytakat minél hamarabb, arccal Mekka felél földbe helyezzék, a lehetőség szerint három napon belül, de általában az egy napon belüli temetésre törekednek. 

Az Indiai-óceánon fekvő  21 milliós sziget lakosságának többségét a korlátozás nem érintette, mivel a buddhistákat és a hindukat is általában hamvasztják. A népesség 10 százalékát adó muzulmánokat azonban annál inkább sújtotta a korlátozás. 

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Srí Lanka-i orvosok szerint azonban a Covid-19 betegség áldozatai elföldelhetők vagy hamvaszthatók. A tiltás ellen hónapokig tiltakozó muzulmán csoportok is azzal érveltek, hogy

a kormány döntésének nincs tudományos alapja. 

A főleg muzulmán csoportok tiltakozása, valamint a nemzetközi nyomásra végül a kormány engedett, és feloldotta a tilalmat. 

A koronavírus-járványnak eddig 459 halottja volt Srí Lankán, és több mint a felük muzulmán. Tavaly január óta 82 000 fertőzéses esetet regisztráltak.

Rovatok