Index Vakbarát Hírportál

Hollandia is népirtásnak minősítette az ujgurokkal szembeni kínai bánásmódot

2021. február 26., péntek 08:45

Az európai országok közül elsőként Hollandia határozatot fogadott el, melyben népirtásnak minősíti a kínai hatóságoknak az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni bánásmódját. 

Jogvédők és az ENSZ szakértői szerint 2016 óta mintegy egymillió ujgurt internáltak átnevelőtáborokba Kína nyugati Hszincsiang tartományában, ahol a létesítményeket megjárt érintettek elmondása szerint kínzások, sterilizáció  és kényszermunka alá vetik a nyelvükben, vallásukban és kultúrájukban a többségi han kínaiaktól teljesen eltérő népcsoport tagjait – emlékeztet a Reuters

A holland határozat szerint az „ujgur születésszabályozásra tett intézkedések″ és a „büntetőtáborok létezése″ kimerítik a népirtás fogalmát,

melyről az ENSZ a Népirtás Bűntettének Megelőzéséről és Megbüntetéséről Szóló Egyezményben értekezik.

Kína ezeket a vádakat következetesen tagadja, állítása szerint a szóban forgó táborok szakképzést nyújtanak, és részét képezik Peking radikalizmus és a szeparatizmus elleni küzdelmének. Kína hágai nagykövetsége leszögezte, hogy a népirtás bármi nemű emlegetése „hazugság″, a „holland parlament pedig szándékosan sározta be Kínát és avatkozott belügyeibe". 

A nagykövetség honlapján található közleményben pedig hangsúlyozták, hogy az ujgur népesség az utóbbi években növekedni kezdett, javultak életkörülményeik és a várható élettartamuk. Az al-Jazeera megjegyzi, hogy 2017 és 2019 között (amikor már javában folyt az ujgurok internálása) éppen, hogy megfeleződött ujgurok születési aránya. 

A holland D66 szociáldemokrata párthoz tartozó Sjoerd Sjerdsma, a határozat szerzője a Reutersnek azt mondta, hogy

ha elismerik azt, ami az ujgurokkal történik Kínában, ami nem más, mint népirtás, akkor a világ nem tud félrenézni és cselekvésre kényszerül. 

Mark Rutte holland ügyvivő miniszterlenök konzervatív kormánypártja a határozat ellen szavazott, mivel sem az ENSZ, sem egy nemzetközi bíróság nem minősítette az ujgurok jogsértéseit genocídiumnak, bármennyire is aggasztó a helyzetük. 

A héten Kanada is népirtásnak minősítette az ujgurok helyzetét, Ottawát megelőzően pedig Washington – Donald Trump elnökségének utolsó napján – nyilvánította genocídiumnak a kisebbségi népcsoporttal szembeni bánásmódot. 

Rovatok