Index Vakbarát Hírportál

Egy Moszkvához közeli büntetőtelepre szállították Alekszej Navalnijt

2021. február 28., vasárnap 18:51

Átszállították Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust egy Moszkvától nem messze lévő büntetőtelepre, hogy ott töltse le a rá kiszabott mintegy két és fél éves szabadságvesztést – írja az MTI a RIA Novosztyi vasárnapi tájékoztatására hivatkozva. 

Az orosz hírügynökség egy helyi jogvédő szervezet tájékoztatására hivatkozott a cikkében, amely szerint a Vlagyimir körzetben található, Moszkvától nagyjából száz kilométerre fekvő Pokrov városba szállították Navalnijt. A Vlagyimir Putyin államfő egyik legfőbb bírálójaként számontartott politikusnak először karanténba kell vonulnia a koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedések keretében. 

Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov arról számolt be a Twitteren, hogy senki nem kapott hivatalos tájékoztatást a hatóságoktól, így nem is ismerik a politikus pontos hollétét, még a családtagjai és az ügyvédei sem.

Navalnijt január 17-én Moszkvában vették őrizetbe közvetlenül az után, hogy hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében a politikusnak így két év nyolc hónapot kell egy a táborban töltenie.

A politikus őrizetbe vétele és letöltendő szabadságvesztésre ítélése miatt január végén és február elején a hívei három, engedély nélküli tömegtüntetést szerveztek az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer résztvevőjét vették őrizetbe a hatóságok. Tegnap Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető meggyilkolásának hatodik évfordulójára megemlékezve is több ezer fős demonstrációt tartottak.

Rovatok