Index Vakbarát Hírportál

A járványügyi szakértők nem tartják jó ötletnek a pápa iraki látogatását

2021. február 28., vasárnap 19:05

Járványügyi szakemberek szerint aggályokat vet fel Ferenc pápa tervezett iraki látogatása, mivel az biztosan tömegeket fog vonzani bizonyos helyszíneken, miközben emelkedőben van az új koronavírus-fertőzöttek száma a közel-keleti országban – írja az MTI.

Az AP amerikai hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a bagdadi kormánynak fontos a március 5. és 8. közötti vizit, azzal bizonyíthatja viszonylagos stabilitását a világ előtt. A katolikus egyházfő utazása továbbá nagy lelki támogatást nyújt az ország jelentősen megfogyatkozott keresztény közösségének, és segítheti a Vatikán kapcsolatainak javítását a muszlim világgal. Egészségügyi szakértők szerint ugyanakkor a jelenlegi világjárvány idején nem tanácsos a látogatás.

Egyszerűen azt gondolom, hogy nem jó ötlet

– mondta Navid Madani, a Harvard Egyetem virológusa, hozzátéve, a Közel-Keleten az emberek a vendégszeretetükről ismertek, ráadásul ez közel sem mindennapi esemény, most látogat először pápa Irakba, így hatalmas tömegek gyűlhetnek össze a korlátozások ellenére, ami nagy kockázatot jelent. 

A szervezők közölték, hogy ellenőrizni fogják a maszkviselésre és a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírások betartását, illetve korlátozni fogják a létszámot. A vatikáni delegáció minden tagját, illetve a velük utazó mintegy hetven újságírót mind beoltották már.

Rovatok