Index Vakbarát Hírportál

Elég egy dózis, jóváhagyták a Johnson & Johnson vakcináját az Egyesült Államokban

2021. február 28., vasárnap 07:41

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) jóváhagyta szombaton a Johnson and Johnson által kifejlesztett, egykomponensű oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzése érdekében.

Az FDA tájékoztatása szerint – írja az MTI – az egyetlen injekcióból álló oltóanyag 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid–19 súlyos szövődményeinek kialakulását, és ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá. A vakcina 74 százalékban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását is, ami arra utalhat, hogy a védőoltás nemcsak a betegség, de a terjedés megelőzésére is alkalmas lehet. A vizsgálat alatt egyetlen beoltott beteg sem hunyt el Covid–19 következtében, tehát a halálos lefolyású betegség ellen teljes védelmet nyújtott. A közepesen súlyos megbetegedést a vakcina az esetek kétharmadában akadályozta meg sikeresen.

Az adatok arra engednek következtetni, hogy az amerikai gyógyszergyártó oltóanyaga erős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben. 

Minél több nagy hatásfokú vakcinát tudunk bevetni, annál jobb

– fogalmazott a jóváhagyás előtt Anthony Fauci, az amerikai szövetségi kormány járványügyi illetékese.

Az első szállítmányokat hétfőn kezdik kiküldeni, és a Johnson and Johnson azt ígéri, hogy március végéig 20 millió adagot tud kiszállítani, nyárig pedig összesen 100 milliót. A vállalat az Európai Unióban és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte a vakcina jóváhagyását, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri.

Az új típusú koronavírus messze az Egyesült Államokban szedte legtöbb áldozatát, ahol már több mint 28 millióan kapták el a vírust, és félmillió ember halt bele a Covid–19-be. Az országban december óta oltják az embereket. Eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagát engedélyezték, ezek a Johnson and Johnson vakcinájánál magasabb fokú védettséget nyújtanak két dózis beadása után.

Rovatok