Index Vakbarát Hírportál

Kivonul Magyarországról és több más piacról a Commerzbank

2021. március 1., hétfő 20:08

Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank, írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.

A német külkereskedelem mintegy 30 százalékának lebonyolításában közreműködő társaság 15 országban alakítja át vagy szünteti meg tevékenységét.

Magyarországról kivonul, ami az 1993 óta működő leánybank, a vállalati ügyfeleket kiszolgáló, négy fiókot üzemeltető és több mint száz ember foglalkoztató Commerzbank Zrt. értékesítését jelenti.

A Commerzbank a térség több más országban is beszünteti tevékenységét, így Szlovákiában a Pozsonyban működtetett fióktelepet zárják be, Szerbiában pedig a Belgrádban létrehozott képviseletet.

Más térségekben a jelenlét szintjét csökkentik. Brazíliában például, ahol alig néhány éve, 2016-ban szereztek bankengedélyt, ugyancsak eladják a leánybankot és csak képviseletet tartanak majd fenn, az Egyesült Arab Emírségekben pedig képviseletté alakítják át az ország legnagyobb városában, Dubajban működő fióktelepüket.

A legnagyobb szabású változás a luxemburgi fióktelep bezárása. Ott nagyjából kétszázan dolgoznak, úgynevezett konzorciumi hitelekkel foglalkoznak. Ezt a tevékenységet Németországba helyezik át.

Az átalakításról a társaság vezetői tájékoztattak a vállalati intraneten, írta Handelsblatt. A laphoz eljutott közlemény szerint a nemzetközi hálózat számottevő ritkítását jelentő átalakítást fokozatosan, 2024-ig hajtják végre.

A Handelsblatt az új felállásban hozzávetőleg negyven országában lesz majd jelen, és még 

inkább a német középvállalati szektorra összpontosít.

Német vonatkozású tevékenységet nem folytató külföldi ügyfelet csak akkor vállalnak, ha a legígéretesebbnek tartott területek – a mobilitás, a kommunikáció, az élettudományok, a beruházási javak piaca és a fenntartható fejlődés – valamelyikén dolgozik.

Az 1870-ben alapított Commerzbanknak Németországban 11 millió ügyfele van, legnagyobb részvényese – mintegy 17 százalékkal – német állami pénzügyi stabilizációs alap (SoFFin), amely 2009-ben szállt be, hogy a bank jobban megbirkózhasson a 2008-ban elmélyült pénzügyi világválság megpróbáltatásaival.

A csaknem 48 ezer embert foglalkoztató társaság tavaly 2,9 milliárd euró veszteséget szenvedett el.

Ez a legrosszabb eredmény 2009 óta, amikor 4,3 milliárd euró volt a veszteség.

Rovatok