Index Vakbarát Hírportál

Nem mindenki marasztalná a Fideszt az Európai Néppártban

2021. március 1., hétfő 11:18

Tegnap látott nyilvánosságot Orbán Viktor levele, amelyben ultimátumot adott Manfred Weber európai néppárti frakcióvezetőnek arra az esetre, ha a pártcsalád visszamenőleges hatállyal elfogadná a tervezett alapszabály-módosítását.

Azóta az üggyel kapcsolatban többen is megszólaltak a Néppártból, és úgy tűnik, nem mindenki ragaszkodik a Fidesz pártcsaládban maradásához – értesült a Politico.

Többek szerint Orbán ultimátuma valójában nem fenyegetés, hanem ajándék, és csak abban reménykednek, hogy betartja a szavát, amennyiben a tömörülés kétharmados többséggel elfogadja a tervezett módosítást a következő, szerdai ülésen.

Othmar Karas, az EPP osztrák képviselője továbbá úgy fogalmazott:

Nem engedhetjük meg, hogy Orbán zsaroljon minket. A Néppárt a tervek szerint halad előre a szabálymódosítással.

Ráadásul az Európai Néppárt a Fidesz távozása esetén is a legerősebb frakció maradna az Európai Parlamentben. A konzervatívok jelenleg 187 helyet foglalnak el a 705 fős parlamentből, őket a szociáldemokraták követik 145-tel.

Az Európai Néppárt elnöksége még január közepén hozott döntést arról, hogy felállít egy ötfős munkacsoportot, amelynek feladata, hogy javaslatokat dolgozzon ki a pártcsalád belső működési szabályzatának reformjáról. Ezzel azt akarják lehetővé tenni, hogy kizárással ne csak egy-egy képviselőt, hanem akár egy egész delegációt sújthassanak, ezt pedig nem kétharmados, hanem egyszerű többséghez kötnék. Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője ezt követően azzal fenyegette meg az Európai Néppárt képviselőcsoportját, hogy pert indít a pártcsalád ellen az Európai Bíróságon.

Rovatok