Index Vakbarát Hírportál

Korrupció miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

2021. március 1., hétfő 16:12

Egy év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte befolyással való üzérkedés és korrupció miatt Nicolas Sarkozyt hétfőn a párizsi büntetőbíróság. 

A volt elnök telefonját a 2007-es győztes elnökválasztási kampányához Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos támogatás ügyében indult nyomozás alatt 2014 elején lehallgatták. Őt és ügyvédjét azzal vádolták, hogy információk fejében meg akartak vesztegetni egy magas rangú bírótAz egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből véletlenül derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírója, Gilbert Azibert egy másik ügy, az úgynevezett Bettencourt-ügy nyomozásának részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét, Thierry Herzogot. Cserébe Nicolas Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.

A megígért monacói posztot Gilbert Azibert végül nem kapta meg, miután Nicolas Sarkozy a felvételek szerint az utolsó pillanatban meggondolta magát, és nem járt közben a bíró érdekében. A nyomozók feltételezése szerint a volt államfő azért hátrált meg, mert ő és ügyvédje megtudták, hogy titkos mobiltelefonjukat lehallgatja a rendőrség.

A megvádolt ügyvéd és bíró ugyanazt a büntetést kapta, mint a volt elnök, azzal a különbséggel, hogy ügyvédjét öt évre eltiltották hivatása gyakorlásától is.

Nicolas Sarkozynek egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, mivel az ítélet ellen fellebbezett. 

A harc folytatódik, amíg kiderül az igazság

– írta a fellebbezésről instagramján Sarkozy felesége, Carla Bruni énekesnő, aki elítélte a férje elleni – úgymond – képtelen hadjáratot.

Az exállamfő ellen több eljárás is folyamatban van, de ez volt az első, amely bírósági szakaszba került, és ugyancsak az első alkalom az 1958 óta tartó ötödik francia köztársaság történetében, hogy korrupció gyanújával kellett egy volt államfőnek bíróság elé állnia.

Rovatok