Index Vakbarát Hírportál

A franciáknál már a szülészek is olthatnak a koronavírus elleni vakcinákkal

2021. március 2., kedd 16:10

Franciaországban keddtől nem csak az orvosok, hanem a gyógyszerészek, az ápolók és a szülészek is beadhatják a koronavírus elleni bármelyik vakcinát.

A francia egészségügyi főhatóság (HAS) ezzel módosított korábbi oltási stratégiáján: eddig csak az AstraZeneca esetében engedélyezte, hogy gyógyszerészek, ápolók és szülészek oltsanak vele, a forgalomban lévő másik két oltóanyag, az amerikai Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináit csak orvosok adhatták be – adta hírül a távirati iroda. 

Egy másik változtatás pedig az, hogy ezentúl a 65 és 75 év közötti korosztály, köztük a krónikus betegségben szenvedők is megkaphatja a brit-svéd AstraZeneca oltóanyagát. Eddig ugyanis kizárólag az 50 és 64 év közötti, krónikus betegségben szenvedők, valamint az egészségügyi és szociális dolgozók kaphatták meg.

A 75 év felettiek továbbra is csak a két amerikai oltóanyagot kaphatják az oltóközpontokban.

Nem is nagyon fogytak így az AstraZeneca oltóanyagai. A hivatalos adatok szerint a

Franciaországban leszállított vakcinák csupán 24 százalékát használták fel.

Ezzel szemben a Pfizer oltóanyagainak 82 százalékát, a Moderna vakcináinak pedig 37 százalékát használták fel. 

Az a korábbi hatósági ajánlás is életbe lépett, amelynek értelmében a fertőzésen átesettek a két komponensű oltóanyagnak csak az első dózisát kapják meg.

Az új rendelkezéstől a francia kormány az oltási program felgyorsulását várja, mivel így további kétmillió ember férhet hozzá az oltóanyagokhoz.Pontosabban az idősebbek oltási programjának felgyorsítását várják, amivel enyhülhet a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren.

„Márciusban 6 millió francia kapja meg az első dózist, s így 9 millióra emelkedhet a beoltottak száma" – mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter az oltási stratégia módosításait ismertetve.

Emmanuel Macron államfő hétfőn úgy vélte, hogy még „négy-hat hétig kell kitartani" a járványügyi korlátozások enyhítése előtt, miközben a száz megyéből mintegy húszban a napi esetszám meghaladta a riasztási szintet – azaz 100 ezer lakosra több mint 250 fertőzött jut –, s ezért ezeken a helyeken a kormány jelenleg szigorításokat fontolgat.

Rovatok