Index Vakbarát Hírportál

A szabadidős futóknak is maszkot kellene viselniük?

2021. március 2., kedd 16:13

Az Oxfordi Egyetem egy kutatója nemrég azt nyilatkozta, hogy a járványra való tekintettel azoknak is maszkot kellene viselniük, akik szabadidős jelleggel futni mennek – közölte az Evening Standard.

Trish Greenhalgh, az egyetem professzora kifejtette: könnyen megvan az esély arra, hogy a szabadidős sportolók átadják egymásnak a fertőzést, vagy az utcán sétáló embereknek a fertőzést, ha éppen ott kocognak. 

A kocogóknak is maszkot kellene viselniük, mert fennáll a veszély, hogy amikor elfutnak valaki mellett, rálélegzik a vírust másokra

– szögezte le, hozzátéve: gyakran még érezni is lehet azt, amint egy mellettünk elfutó ember zihálva ránk fújja a levegőt, ennek fényében pedig nem elképzelhetetlen, hogy a fertőzést is átadja így valaki. 

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az esetek körülbelül 40 százalékában a fertőzést olyan személyek adják át, akiknek addig semmilyen tünetük nem volt, és ez különösen érintheti azokat, akik sportos életmódot folytatnak. 

Devi Sridhar, az Edinburghi Egyetem szakértője mindezt azzal egészítette ki, hogy a maszkviselésre csak azokon a helyeken van szükség, ahol fennáll a veszély, hogy a sportolók elfutnak egymás közt. 

Kifejtette továbbá: az, hogy a futók megfertőznek-e valaki a futás során, elsősorban attól függ, hogy mennyire zihálnak sportolás közben, illetve hogy milyen közel futnak el a többiekhez. 

Rovatok