Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomban már muszlimok és építhetnek templomokat

2021. március 2., kedd 15:00

Engedélyezte a muszlim munkásoknak a templomok építésében való közreműködést az egyiptomi kormány, miután ezt Sauki Allam egyiptomi főmufti egy fatvában (vallásjogi határozatban) jóváhagyta január végén.

Korábban muszlimoknak nem volt engedélyezett, hogy templomok vagy egyéb nem muszlim imaházak építésén dolgozzanak, a mostani fatva is csak a keresztény templomokra terjed ki, fizetség ellenében.

Ez radikális lépésnek számít, amely roppant vitatott a túlnyomórészben muszlim vallást követő országban. Az engedélyt már most heves bírálatok érik, a keresztények és jogvédők ugyanakkor üdvözölték a fejleményeket – írja az MTI a Kathpress katolikus hírügynökségre hivatkozva. 

Néhány évvel korábban az egyiptomi hatóságok szinte alig engedélyezték templomok építését, és a felújításokat is csak elvétve hagyták jóvá. Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök 2013-as hatalomra kerülésével azonban változott a helyzet.

Az AsiaNews katolikus hírportál szerint országszerte

jelenleg 44 templom építése zajlik, és 16 imaházat újítanak fel. A kormány ráadásul az utóbbi években több száz templomot „legalizált" utólag.

A kopt ortodoxok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 8-12 millió közé teszik a mintegy 98 milliós összlakosságon belül. A Kathpress szerint az alacsonyabb szám adja vissza a valós helyzetet. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem szűntek meg.

A második legnagyobb keresztény közösség az alexandriai patriarkátushoz tartozó görög ortodoxoké mintegy 200 ezer hívővel. A kopt katolikus egyház 170 ezer tagot számlál. Az örmény apostoli egyháznak hozzávetőleg 15 ezer hívője van, míg a szír ortodox egyház néhány száz fős gyülekezettel rendelkezik. Becslések szerint nagyjából százezerre tehető a protestánsok száma és húszezerre a római katolikusoké.

Rovatok