Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre két vulkán is kitört Indonéziában

2021. március 2., kedd 10:57

Két indonéziai tűzhányó is kitört kedden, a Szumátra szigeten lévő Sinabung és a Jáván található Merapi. 

A 2600 méter magas Sinabung hamuoszlopa mintegy ötezer méter magasra emelkedik, miközben a hegy oldalán folyik le a forró gázokat és olvadt kőzeteket tartalmazó törmelékár. A vulkán a múlt héten lépett ismét működésbe, azóta 13-szor jegyeztek fel kitörést. Bár az aktivitás nem zavarja a légi közlekedést, és újabb lakosokat sem kellett kitelepíteni, de a hatóságok felszólították az embereket, hogy három kilométernél közelebb ne menjenek a kráteréhez. A Sinabung egy évtizede ébredt fel álmából, előtte négyszáz éven át nyugalomban volt. 2010-ben kettő, 2014-ben tizenhét, 2016-ban pedig kilenc falusi halálát okozta.

A 2968 méter magas Merapi 3 éve tör ki rendszeresen. Ezúttal törmeléke már csaknem két kilométer hosszan folyt le a hegy délnyugati oldalán. Előtte 2010-ben volt a legnagyobb kitörése, amelynek 340 ember esett áldozatául, és 60 ezret ki kellett telepíteni. Jelenleg ez a legaktívabb indonéziai vulkán.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn helyezkedik el, és nagyjából 130 tűzhányója van, az országban a vulkánkitörések mellett a földrengések is gyakoriak.

Rovatok