Index Vakbarát Hírportál

Ki tudja cselezni a brazil variáns az egyik kínai vakcinát

2021. március 2., kedd 21:42

Két brazil egyetem tanulmánya szerint a koronavírus brazil variánsa, a P.1 ki tudja játszani a Brazíliában leginkább használt CoronaVac oltóanyagot. Mármint a vakcina által termelt antitesteket a szervezetben.

A megállapításokra egy olyan kísérlet során jutottak, amelyben nyolc pácienst beoltottak a dél-amerikai országban eddig leginkább használt kínai oltóanyag két adagjával. A Sao Pauló-i Egyetem (USP) és a Campinasi Egyetem (Unicamp) tudósai vérplazmát vettek az önkéntesektől, és megvizsgálták a CoronaVac hatékonyságát a vírus brazil törzsével szemben, amelyet először januárban azonosítottak Amazonas fővárosában, Manausban – írja az MTI. 

A kutatók szerint az elemzett adatok „arra utalnak, hogy a P.1 (a brazil variáns) képes kikerülni az olyan inaktivált víruson alapuló vakcina által termelt semlegesítő antitesteket, mint a CoronaVac".

A jelentés szerzői mindazonáltal közölték, hogy szükség van további, több mintát alapul vevő vizsgálatokra következtetéseik megerősítéséhez. Egyúttal jelezték: a koronavírus-fertőzötteknél súlyosabb esetekben nemcsak a CoronaVac által termelt antitestek, hanem az immunrendszer további elemei is szerepet játszanak.

Véleményük szerint annak érdekében, hogy elejét vegyék a vírus brazil törzse további terjedésének, szükség lehet egy harmadik adag beadására az oltóanyagnak a brazil vagy egyéb variánsokra módosított változatából.

Rovatok