Index Vakbarát Hírportál

Kihallgatták az FBI igazgatóját a capitoliumi zavargások miatt

2021. március 2., kedd 19:24

Jelenleg is zajlik Christopher Wraynek, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának a meghallgatása a Szenátusban – írja a CNN. Wrayt azért citálták a törvényhozás elé, mert a január eleji zavargásokat illetően felmerült a gyanú, hogy az FBI mulasztásai is hozzájárultak ahhoz, hogy az erőszakos cselekményekre sor kerülhetett. 

Sokak szerint ugyanis az FBI-nak előre kellett volna látnia, hogy akár ilyesmi is előfordulhat, és figyelmeztetniük kellett volna erre a többi hivatalos szervet.

Az FBI egy nappal az ostrom előtt írt ugyan egy belső dokumentumot Norfolk-jelentés néven, amely a fővárosban uralkodó „háborús” hangulatról szólt, de ezt követően sokak szerint nem cselekedtek elég gyorsan ahhoz, hogy megakadályozzák a következő napon kibontakozó cselekményeket.

Joe Biden elnök ennek ellenére úgy döntött, hogy egyelőre megtartja hivatalában Wrayt – addig legalábbis mindenképp, amíg egy vizsgálat ki nem mondja, hogy az igazgató mulasztást követett el.

A meghallgatás elején Wray ismertette, hogy a zavargások óta az FBI több ezer nyomozást indított azok ellen, akik erőszakos cselekményben vettek részt, valamint – a többi állami szervvel együttműködve –

összesen 570 embert már le is tartóztattak. 

Hozzátette: az FBI eddig több, mint 270 000 állampolgári bejelentést kapott az amerikaiaktól, amelyek segítettek azonosítani a támadásban feltehetőleg részt vevő embereket. „Néhányan megtették azt a fájdalmas lépést is, hogy barátaikat vagy családtagjaikat jelentették fel" – idézte Wray-t az MTI.

Ezt követően visszautasította azt a vádat, hogy az FBI mulasztásokat követett volna el a január 6-i zavargások előtt. Állítása szerint a „hazai terrorizmus” veszélye már évek óta belengi az amerikai közéletet, és erre mind ő, mind az FBI számos alkalommal figyelmeztetett már.

Ezt követően arra is kitért, hogy a Norfolk-jelentést annak elkészültét követően számos rendvédelmi szervhez eljuttatták rövid idővel a keletkezése után. 

Köztük a Capitoliumi Rendőrséghez, valamint Washington D.C. rendőrségének is elküldték a dokumentumot.

Raádásul nemcsak e-mailben továbbították az információkat, hanem szóban is közölték néhány érintettel, illetve egy belsős rendszerben is külön feltüntették azokat – állította Wray.

Az igazgató emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az állampolgári bejelentéseknek is nagy szerepük van abban, hogy meg tudják akadályozni a törvény elleni cselekedeteket. 

A meghallgatás jelenleg is zajlik, annak eredményéről a későbbiekben fogunk beszámolni. 

Rovatok