Index Vakbarát Hírportál

Svédország a járvány harmadik hulláma felé tart

2021. március 2., kedd 18:00 | aznap frissítve

Svédország a koronavírus-járvány harmadik hulláma felé tart – közölte kedden Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi intézet járványügyi főszakértője a sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a járványügyi helyzet kezd hatással lenni az intenzív osztályokra is. Mint mondta, egyelőre nincs drámai növekedés az ápoltak számában, de az eddig tartó csökkenés abbamaradt.

A közegészségügyi intézet kedden javaslatot tett arra, hogy legfeljebb 500 főre korlátozzák a vásárlók számát az üzletekben. Korábban korlátozták a bárok, kávézók és éttermek nyitva tartási idejét és szigorították a maszkviselésre vonatkozó szabályokat is.

A svéd járványellenes stratégia kidolgozójaként ismert Tegnell egyben közölte, hogy legfrissebb tanulmányok szerint

az AstraZenenca-vakcina hatékony 65 évnél idősebbeknél is,

így ennek megfelelően fontolgatják az oltóanyag alkalmazásának kiterjesztését erre a korcsoportra is.

Svédország viszonylag lazább korlátozásokkal és lakossági felhívásokkal különutas, egyben vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt.

Svédországban péntek óta 11 804 új esetet regisztráltak, ami nagyjából ezer fertőzöttel több az előző hét azonos időszakához képest. Az utóbbi 24 órában emellett 56-an hunytak el.

A 10,3 milliós lélekszámú skandináv országban 669 113 fertőzöttje és 12 882 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint.

Rovatok