Index Vakbarát Hírportál

Felszámolják az egyik legismertebb és legrégebbi orosz jogvédő csoportot

2021. március 2., kedd 21:26

A csoport addig nem tudja folytatni munkásságát, amíg azoknak az embereknek a védelméért száll síkra, akiket az állam ellenségként és külföldi ügynökökként kezel – mondta az Emberi Jogokért nevű szervezet vezetője, Lev Ponomarjov a jogvédő csoport vezetője. 

Az emberi jogvédő mozgalom a szigorított orosz törvények miatt nem tudja folytatni tevékenységét:

egy március elsején életbe lépett szabályozás alapján az Emberi Jogokért mintegy ezer munkatársát kellett volna külföldi ügynökökként bejegyeztetni. 

Ezt Ponomarjov elutasította. 

Jogvédők évek óta kifogásolják az egyre erősebbé váló kormányzati nyomást.

Amennyiben egyes szervezetek külföldi támogatásban részesülnek, úgy külföldi ügynökökként kell bejegyeztetniük magukat. Újabban egyes személyeket is kötelezhetnek erre.

A szabályozás bírálói szerint ezzel az érintetteket gyakorlatilag kémeknek bélyegzik és akadályozzák tevékenységük végzését.

A rezsim következetesen lerombolja az ország emberi jogi mozgalmát. Minden évvel egyre nehezebb végezni ezt a tevékenységet

– panaszolta Ponomarjov az MTI jelentése szerint. 

A 79 éves, fizikusi végzettségű Lev Ponomarjov a nyolcvanas évek végén kapcsolódott be a jogvédő mozgalomba, és a Memorial társaság egyik alapító tagja lett. 1990-ben képviselővé választották, ilyen minőségében részt vett a Mihail Gorbacsov ellen 1991-ben megkísérelt puccs kivizsgálásában.

Mozgalmát 1996-ban indította és 1997-ben jegyeztette be. Ponomarjov Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legélesebb bírálójának számít.

Rovatok