Index Vakbarát Hírportál

A németek problémáit megoldotta Orbán döntése

2021. március 3., szerda 13:36 | aznap frissítve

Semlegesíteni az Orbán-faktort – ez volt az egyik prioritás a választások előtt álló német kormánypárt és az ambiciózus Manfred Weber EPP-vezető számára is. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint ez nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a németek elengedték a Fidesz kezét, ami így rövid úton a magyar kormánypárt kilépéshez vezetett. Az új helyzet azonban a Fidesznek is kedvezhet: a baloldali túlsúlyú Európai Parlamentben lendületet kaphat a régóta dédelgetett, konzervatív projekt.

„Németországban idén választásokat tartanak, jövő januárban pedig félidős tisztújítás lesz az Európai Parlamentben. Márpedig Manfred Weber az elnöki posztra pályázik”

– mondta el az Indexnek Gyévai Zoltán, a Bruxinfo elemzője. A szakértőt a Fidesz döntésével kapcsolatban kerestük meg, mely szerint a magyar kormánypárt távozik az Európai Néppárt, az EPP képviselőcsoportjából. Gyévai Zoltán szerint több politikai folyamat is közrejátszott a Fidesz távozásában. A magyar kormánypárt helyzetét meghatározó, az EPP belső szabályzatainak módosítása során már megjelentek a Fidesszel kapcsolatos, eltérő nézetek: míg a skandináv, benelux, balti, osztrák és lengyel EPP-képviselők a kizárás mellett harcoltak, a franciák, olaszok és németek a status quót támogatták.

Míg azonban korábban a német képviselők a status quót képviselték és bent tartották a Fideszt, ez a helyzet megváltozott.

„Itt megjelenik egyrészt a 2021-es német választások dinamikája, másrészt Manfred Weber, az EPP képviselőcsoportjának elnökének személyes ambíciói. Ezek más irányba tolhatták el a német álláspontot” – fogalmazott a Bruxinfo elemzője. A szakértő szerint EPP-s körökből már korábban hallani lehetett arról, hogy a német kormánypárt, a CDU megkérte Manfred Webert: próbálja meg semlegesíteni az Orbán-faktort. 

„A választások esélyese, Armin Laschet CDU-s jelöltet a választásokig sokszor fogják kérdezni a német kormánypárt kapcsolatáról Orbán Viktorral, a magyar kormánnyal. A kormányfő levele ezt a problémát is részben megoldotta” – fogalmazott Gyévai Zoltán. Miközben a CDU próbálja a német lakosság körében kevéssé népszerű magyar kormánypártot távolabb tartani, Manfred Webernek az Európai Parlamentben kell ügyelnie a látszatra. 2022 januárjában ugyanis tisztújítás lesz a testületben, Weber pedig az elnöki poszt várományosa.

Gyévai Zoltán elmondta: a baloldali, liberális és zöld képviselők támogatása nélkül a posztra Weber esélytelen, a Fidesz ellen indított, a magyar kormánypárt távozásával végződő eljárás azonban sorsfordító lehet a német politikus karrierjében.

Gyévai Zoltánt arról is kérdeztük, hogy mi lesz most a Fidesz helyzete az Európai Parlamentben. A szakértő hangsúlyozta, a Fidesz csak a képviselőcsoportból és nem a pártból távozik. 

A magyar kormánypárt párttagságáról júniusban dönthet az EPP, amikor a választmány küldöttei fizikailag összeülhetnek – ekkor azonban várható elmozdulás a témában. A Fidesz azonban egyelőre egyetlen frakcióhoz sem tartozik, függetlenként folytatják

– folytatta. Párttagságától függetlenül beülhetnek azonban a lengyel kormánypárt, a PiS által dominált Európai Konzervatívok és Reformisták, az ECR frakciójába. Ezt ugyanis a jobboldali, egyes kérdésekben EU-szkeptikus párt szabályzata lehetővé teszi. Gyévai szerint erről biztosan tárgyalások zajlanak a háttérben, itt is tisztázni kell azonban a hatalmi viszonyokat. A fideszes képviselők beülésével ugyanis a lengyelek után a magyarok lennének a második legerősebb csoport az ECR-en belül, amihez azonban a többi nemzet képviselőnek is lesz szava.

A kilépés ellenére a Fidesz tartogathat meglepetéseket. A szakértő elmondta a magyar kormánypárt évek óta egy, a baloldali, centráliserőtér-ellensúlyozó, jobboldali tömörülés kiépítésén dolgozik. Bár eredetileg ebbe az EPP-t is beleképzelték, ebben azonban a Néppárt végül nem volt partner. Kérdés most az, hogy új pozíciójában a Fidesz képes lesz-e lendületet adni az európai jobboldal számára izgalmas projektnek.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber 2019. március 12-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Rovatok