Index Vakbarát Hírportál

Az egész világ veszélybe kerülhet a brazil járvány miatt

2021. március 3., szerda 21:48

Vészjósló forgatókönyv válhat valóra, új és még halálosabb mutációk terjedhetnek el világszerte Jair Bolsonaro elnök víruspolitikája miatt, erre figyelmeztetett a dél-amerikai ország egyik vezető tudósa a járvány eddigi leghalálosabb napján.

A The Guardiannak nyilatkozva Miguel Nicolelis, a Duke Egyetem idegtudósa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a brazil kormányt, amiért nem tudta kézben tartani a járványt, ami eddig több mint negyedmillió brazilt ölt meg. Ez a globális áldozatok tíz százaléka.

A világnak figyelmeztetni kell a kockázatra, amit Brazília jelent a járvány elleni küzdelemben. Mi értelme van a járvány elleni intézkedéseknek Európában vagy az Egyesült Államokban, ha Brazília továbbra is táptalaja a vírusnak?

Nicolelis szerint a probléma nem egyszerűen az, hogy Brazília a „pandémia kezelésében a világ legrosszabbul teljesítő országa, hanem ha engedjük a vírus szaporodását azon a szinten, ahol most tart, akkor megnyitjuk az ajtót az új mutációk elterjedésének és a még halálosabb változatok megjelenésének”.

Az egyik legaggasztóbb brazil mutáns, a P1 Manausra, az Amazonas legnagyobb városára vezethető vissza, ahol januárban a járvány olyan pusztítást végzett, hogy a helyi egészségügyi teljesen összeomlott. Ennek a változatnak eddig hat esetét fedezték fel az Egyesült Királyságban. Brazília egy szabadtéri laboratórium, ahol újabb halálos mutációk jöhetnek létre. Ez a világról szól. Globális – figyelmeztetett Nicolelis. 

Nicolelis szerint a vírustagadó Bolsonaro nem tudta megfékezni a járványt, és nem indított megfelelő oltási kampányt. Ez pedig egy olyan nemzeti tragédiához vezetett, amiből Dél-Amerika legnépesebb országa 2022 végéig nem valószínű, hogy kikerül.

Az előrejelzésem szerint ha a világot megdöbbentette, ami az olaszországi Bergamóban és néhány hete Manausban történt, akkor annál is jobban meg fogja döbbenteni az, ami Brazília-szerte történni fog, ha nem teszünk semmit – hívta fel a figyelmet Nicolelis.

Brazíliában a járvány eddigi leghalálosabb fejezete kezdődött, a kórházak teljesítőképessége összeomlott vagy az összeomlás küszöbén áll, a halálos áldozatok száma új, drámai rekordot ért el. Kedden 1726 halálesetet jelentettek, ez a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A tudós, aki nemzeti kormányoknak adott tanácsot, most egy speciális Covid-bizottság felállítását sürgeti a Bolsonaro által hagyott vezetői vákuum betöltésére és azonnali, 21 napos, országos lezárás elrendelésére. Ez azonban Bolsonaro eddigi hozzáállását tekintve gyakorlatilag lehetetlennek tűnik. 

(Borítókép: Oltás a brazil Marica városában 2021. január 20-án. Fotó: Mauro Pimentel / AFP)

Rovatok