Index Vakbarát Hírportál

Cseh új fertőzöttek: riasztó adatok, megtelt kórházak

2021. március 3., szerda 11:09 | aznap frissítve

Soha nem kezeltek annyi koronavírusos beteget Csehországban kórházban, mint most.

Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent kimutatás szerint jelenleg több mint 8100 fertőzöttet kezelnek Coviddal a cseh kórházakban, ami a járvány tavaly márciusi kitörése óta szomorú csúcsot jelent.

Súlyos állapotban 1661 személy van, százzal több, mint vasárnap. A kórházi ágyaknak már mindössze 14 százaléka, 180 darab szabad. A férőhelyhiány régiónként eltérő, ezért a betegeket több esetben is távoli kórházakba kell szállítani, ahol még van szabad ágy.

Csehország számára számos állam, összességében „már néhány száz ágyat” felajánlott, mondta a cseh külügyminiszter. Tomás Petrícek hozzáfűzte: jelenleg Németországgal tárgyalnak a lehetséges segítségről, a német határ mentén fekvő cseh régiókban ugyanis rendkívül súlyos a helyzet, az ottani kórházak megteltek, jelentette az MTI prágai tudósítója.

Az elmúlt 24 órában 16 642 új fertőzöttet diagnosztizáltak a 10,7 milliós Csehországban, ez az eddigi negyedik legmagasabb szám.

Szerdától a több mint 250 személyt foglalkoztató vállalatoknál kötelező az alkalmazottak tesztelése legalább heti egy alkalommal. Az állam havi négy tesztet fizet, egy tesztért maximum 60 koronát (835 forintot) alkalmazottként.

Rovatok