Index Vakbarát Hírportál

Jelentős hátrányba kerülnek a lányok a járvány miatt

2021. március 3., szerda 18:06

A karanténintézkedések miatt sokkal több időt töltenek házimunkával a fiatal lányok, mint a fiúk, és ez a tanulás rovására megy. Az oktatás hiánya láncreakciót indíthat el.

Egy új brit felmérés szerint a 14–24 év közötti lányok és nők többet takarítanak, bevásárolnak és a testvérekre is többet vigyáznak, mint fiú kortársaik, de a legmarkánsabb különbség a főzéssel töltött időben van.

A megkérdezett lányok 66 százaléka nyilatkozta, hogy gyakrabban kell főznie a családjának, mint a járvány előtt.

A fiatal fiúk és férfiak 31 százaléka mondta ugyanezt, derül ki egy tanulmányból, amit a Theyworld gyermekjótékonysági szervezet készíttetett. 

Sarah Brown, a Theyworld elnöke a Guardiannek elmondta, hogy „jelentések szerint a koronavírus-járvány akár tíz évvel is visszavetheti a női egyenjogúság helyzetét, ha ugyanis a lányok nem járhatnak iskolába, könnyen a hagyományos háztartási szerepek csapdájába esnek”.

Az ENSZ becslése szerint globálisan 11 millió lány hagyhatja el az iskolát a COVID-válság végére, és a korábbi válságok tapasztalatai azt mutatják, hogy sokan nem is térnek vissza.

A félbehagyott tanulmányok miatt nőhet a tinédzserkori terhességek és a túl korai házasságkötések száma. Az oktatás hiánya anyagi bizonytalanságot szül, ami növeli a nemi alapú erőszak és a szexuális kizsákmányolás kockázatát is.

A járvány következményei nem tűnnek el egyik napról a másikra, és valószínűleg  hosszú távon hatással lesznek a nők munkaerőpiaci helyzetére, jövedelmi viszonyaira, megtakarításaira, vagyis a nők gazdasági biztonságára.

(Borítókép: Egy nő ablakot tisztít a járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések idején Lengyelországban. Fotó: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok