Index Vakbarát Hírportál

Moszkva: Washington ne játsszon a tűzzel!

2021. március 3., szerda 06:48 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok kedden, az Európai Unióval összhangban szankciókat jelentett be orosz funkcionáriusok és cégek ellen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése és bebörtönzése miatt. 

A lépést Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő „ellenséges oroszellenes kirohanásnak" nevezte, és felszólította Washingtont, hogy „ne játsszon a tűzzel". 

A szóvivő közölte azt is, hogy Moszkva nem békél meg az amerikai intézkedésekkel, és a kölcsönösség elve alapján reagálni fog a szankciókra, de nem feltétlenül tükörintézkedésekkel. 

Az amerikai kormányzat ellenséges oroszellenes kirohanást intézett, bejelentve duettben az Európai Unióval a soron következő, Oroszországot büntető szankciós intézkedéseket

– írta Zaharova kedd este kiadott közleményében.

Szerinte „tort ül az abszurditás", amikor a szankciók bevezetéséhez ürügyként szolgál egy szándékosan megrendezett provokáció, Navalnij „állítólagos megmérgezése, valamilyen katonai vegyszerekkel".

A Fehér Ház a saját problémáiba belegabalyodva ismét a külső ellenség képét próbálja felépíteni, a Navalnij-ügy pedig csak ürügy az Oroszország belügyeibe való leplezetlen beavatkozásra.

  – hangsúlyozta Zaharova a távirati iroda jelentése szerint. 

Az Egyesült Államok hét magas rangú orosz tisztségviselőt sújtott büntetőintézkedésekkel. Ők:

Az Európai Unió ugyancsak szankcionálta a főügyészt és a Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetőjét, továbbá Viktor Zolotovot, a Nemzeti Gárda vezetőjét és Alekszandr Bastijkint, az orosz nyomozóhatóság főnökét. 

Az unió szerint az általa szankcionált négy személy „számos emberjogi sérelemért” felelős, valamint nagy szerepük van abban, hogy „részrehajlóan” és „jogtalanul” vettek őrizetbe orosz tüntetőket a hatóságok.

Az amerikai kormányzat közölte azt is, hogy a vegyi és biológiai fegyverek ellenőrzéséről és hadviselésének tiltásáról szóló amerikai törvény hatálya alá eső jogszabály alapján

13 ipari vállalatot és 14 más céget megbüntet a biológiai és vegyi harci hatóanyagok gyártásában való gyanítható részvételért.

Rovatok