Index Vakbarát Hírportál

Texas leveti a maszkot

2021. március 3., szerda 10:13

Több amerikai államban és nagyvárosban javul a járványhelyzet: csökken az azonosított fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma, így lazítani is kezdtek a járványügyi korlátozásokon. 

Ezen felbátorodva Texas kormányzója, Greg Abbott kedden bejelentette, hogy rendeleti úton visszavonta a járványügyi korlátozások nagy részét, köztük a kötelező maszkviselést azokban a megyékben, ahol a koronavírusos megbetegedéssel kórházban ápoltak száma nem kiugróan magas. 

A rendelet egyúttal megtiltja a helyi hatóságoknak, hogy számon kérjék az embereken a maszkviselést – írja mások mellett a Reuters. 

Itt az ideje Texast 100 százalékban kinyitni 

– mondta keddi sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy

a legtöbb üzlethelyiségnek is zöld utat adott az újranyitásra a jövő héttől kezdve. 

A rendelet március 10-én lép hatályba. 

Az intézkedést azzal indokolta, hogy a 29 milliós Texasban már 5,7 millió embert oltottak be, március végéig pedig minden idősebb texasi megkaphatja a védőoltást. 

A republikánus kormányzó lépésével szembehelyezkedik Joe Biden amerikai elnök elvárásaival, aki azt szorgalmazza, hogy amíg az oltási kampány jelentősen vissza nem veti a vírus terjedését, mindenki tartsa be a megelőző intézkedéseket, így a maszkviselést is. 

Az enyhítésnek nem most van az ideje. Megkértem az országot, hogy hivatali időm első 100 napja alatt mindenki hordjon maszkot. Nem most van annak az ideje, hogy lankadjon az éberségünk. Emberi életek forognak kockán 

– mondta a demokrata Biden a vakcinagyártásról tartott beszédében a Fehér Házban, bár szó szerint nem említette Texast. 

Andy Slavitt fehér házi járványügyi tanácsadó viszont bár finoman, de bírálta a texasi kormányzó döntését.

Reményét fejezte ki, hogy Abbott átgondolja az intézkedést, szavai szerint csak egy apró szövetdarab viseléséről van szó, nem azon múlik az állam gazdaságának helyzete. 

A BBC texasi tudósítója szerint Texas republikánus vezetése mindig is a korlátozások ellen voltak, a járványhelyzet kezelése pedig a kezdetektől politikai színezetet kapott. Járvány vagy gazdaság, maszkviselés vagy egyéni szabadság? Ezek a kérdések dominálták a politikai diskurzust Texasban.

Az Egyesült Államokban eddig 28,7 millió fertőzést azonosítottak, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a félmilliót. Szakértől szerint júniusig még legalább 90 ezer veszti életét a Covid-19 miatt. Az pedig javulásnak számít majd, hogy becslések szerint május végére már „csak" napi 500 ember fog meghalni a vírus okozta megbetegedésben, a jelenlegi napi 2000 helyett. 

Jelenleg 35 amerikai államban van érvényben a kötelező maszkviselés. 

Rovatok